http://duelamical.eu/
A másik cikkhez csúsztass oldalra!
234
500

Az igazságszolgáltatás átalakítása Lengyelországban – mire számíthatunk?

3483
80%
20%
A lengyel Parlament nemrégiben olyan törvényjavaslatokat szavazott meg, amelyek veszélyeztethetik a bíróságok függetlenségét. A sokat vitatott törvény-reform politikai megmozdulásokhoz vezetett a civil társadalomban. Vitacikk Aleksandra Wierzbicka, Franciaországban tanuló lengyel politológiahallgató tollából.

Vége a független bírói szerveknek Lengyelországban

Aleksandra Wierzbicka | fordította: Kummer Livia | 2018. Október 10. 10:00

Mióta a Jog és Igazság (PiS) párt került hatalomra, a kormány rendszeresen alkotmányellenesen jár el, veszélybe sodorva ezzel a demokráciát. Most a bíróságok felett akarják átvenni a hatalmat azzal az ürüggyel, hogy azok a “posztkommunisták erődjei Lengyelországban”.

“A törvényszékek és bíróságok önálló hatalmi ágat alkotnak és függetlenek más hatalmi ágaktól.” – ez az állítás vitathatatlan minden érett demokrácia, de nem így a lengyel kormány számára! Ennek ellenére jogilag kötelező rájuk nézve ez a szabály, hiszen a lengyel Alkotmány részét képezi (173-as cikkely). 2017-ben három törvényjavaslatot nyújtottak be a kormánypárt képviselői. Az első a Nemzeti Bírói Tanácsra vonatkozott. Ez a testület felelős a bírák kinevezéséért és a bírók és bíróságok függetlenségéért. Az új szabályok értelmében megrövidítenék a jelenlegi tagok szolgálati idejét és kormányközeli emberekkel helyettesítenék őket. A második törvényjavaslat, amelyet már jóvá is hagytak, az elsőfokú bíróságok rendszerének törvényét módosítja: szabad kezet ad az igazságügy-miniszternek a bíróságok elnökeinek és alelnökeinek kinevezésére és visszahívására, akár a Nemzeti Bírói Tanács akaratának ellenére is. Az utolsó törvényjavaslat a Legfelsőbb Bíróságra vonatkozik és az összes legfelsőbb bíró leváltását eredményezné, kivéve persze azokét, akiket az igazságügy-miniszter nevezett ki.

*A társadalmi elégedetlenség megnyilvánulásai

A Legfelsőbb Bíróságra vonatkozó törvény volt az utolsó csepp a pohárban. Több tízezer lengyel vonult az utcára, hogy tüntessen a reformterv ellen. Több, mint 220 lengyel városban gyűltek össze minden reggel 9-kor a tüntetők a bíróságok előtt, két héten keresztül. A Jog és Igazság pártja gyors reformokra számított a vakáció előtt (a törvényt 9 nappal azután szavazták meg, hogy a képviselők benyújtották a törvényjavaslatot), azért, hogy szeptemberben már más intézmények átszervezésével foglalatoskodhassanak, például a Nemzeti Választási Bizottságéval. Az említett hivatal a választások szervezéséért felelős. Mi több, a PiS nem számított tömeges megmozdulásokra, mert a bíróságok ügyei túl bonyolultnak és túl távolinak tűnhetnek az átlagemberek mindennapi problémáihoz képest. Ennek ellenére a civil társadalom megmozdult és a tömeges tüntetések két elnöki vétót eredményeztek. Viszont az első fokú bíróságokra vonatkozó törvényt már aláírták és kihirdették.

*Az emberek érdekében való cselekvés illúziója

A tömeges tüntetések ellenére a kormány soha nem látott támogatottságot élvez - a választók 40%-a szavazna a Jog és Igazságra. 2015-ben azért nyert a PiS a választásokon, mert programjuk a mindennapi élet számos küzdelmére adott választ. Végre felfigyelt a tömegek problémáira egy politikai csoport, és segítséget kínált. Viszonzásul a PiS bizalmat és engedelmességét kapott a választópolgároktól. Kaczyński megragadta a lehetőséget és nekilátott a lengyelországi demokratikus rendszer leépítésének, amelyet "posztkommunista”-ként jellemez. Néhány támogatója még nem osztja teljesen véleményét (ez persze csak idő kérdése, mert a közszolgálati média terjeszti a propagandát), de értékelik, hogy mit tett értük a kormány, ezért nem tiltakoznak. A PiS választók többsége nem érti a demokratikus rendszer intézményeinek lényegét, ezért készek arra, hogy feladják a független bíróságokat, ha kielégítő kompenzációt kínáltak nekik cserébe.

Az igazságszolgáltatás reformjának témája újra elő fog kerülni az ünnepek után. Közben az Európai Bizottság latolgatja, hogy kezdeményezze-e Lengyelország szavazati jogának felfüggesztését az Európai Tanácsban. De a lengyel kormány már elterjesztette a támogatói között, hogy az EU meg kívánja fosztani Lengyelországot szuverenitásától, és a lengyel kormány nem fogadja el a brüsszeli diktátumokat.

Párbajra fel!

Ennek a cikknek még nem készült el a párja. Miért ne mutathatnád be Te az ellentétes nézőpontot? Egy lelkes szerzőnk már megosztotta gondolatait, azonban a megjelenés idejekor még nem találtuk meg az ellenvéleményt. Mindenkit bátorítunk, hogy amennyiben nem ért egyet az oldalt olvasottakkal, írja meg a hasonló formátumú ellencikket és küldje el nekünk a duelamical@duelamical.eu címre.

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!

Szívesen lennél szerkesztőségünk tagja? Vagy csak egy cikket szeretnél publikálni? Küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt a duelamical@duelamical.eu e-mail címre! Részletek...

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

0 Kommentárok

Vegyél részt a vitában! Oszd meg te is a véleményedet!

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!

Szívesen lennél szerkesztőségünk tagja? Vagy csak egy cikket szeretnél publikálni? Küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt a duelamical@duelamical.eu e-mail címre! Részletek...