http://duelamical.eu/
A másik cikkhez csúsztass oldalra!
259
406

A függetlenség napi felvonulás Lengyelországban

2203
33%
67%
A 2017. november 11-én, Lengyelország függetlenségének napján rendezett legutóbbi felvonulás nagy visszhangot vert a nemzetközi sajtóban. Vajon hogyan látták maguk a lengyelek a saját országukban zajló eseményeket?

A függetlenség napi felvonulás a lengyel szabadság egyik jelentős szimbóluma

Nicholas Siekierski | fordította: Szabó Viktória | 2018. Február 19. 21:30

A legutóbbi függetlenség napján rendezett felvonulás (Marsz Niepodległo`sci) november 11-én, Lengyelország függetlenségének évfordulóján nagy visszhangot vert a nyugati médiában. A hisztérikus tudósítások azonban nem az alaptényeket tárták a szemünk elé. A lengyelek békésen tettek tanúságot hazájuk iránti szeretetükről a függetlenség napján.

A legutóbbi függetlenség napján rendezett felvonulás (Marsz Niepodległo`sci) november 11-én, Lengyelország függetlenségének évfordulóján nagy visszhangot vert a nyugati médiában. Bizonyos csatornák, mint a CNN vagy a New York Times szalagcímei „60,000 Varsó utcáin felvonuló fasisztáról” harsogtak. Egy fiatal Fulbright ösztöndíjas New Yorkból a fürdőszobájában rejtőzött el, még attól is tartott, hogy kinézzen az ablakon és a The Forward olvasóinak azt állította, hogy „Azért jöttem Lengyelországba, hogy bebizonyítsam, a valódi anti-szemitizmusnak vége. Tévedtem.”

A hisztérikus tudósítások azonban nem az alaptényeket tárták a szemünk elé. A történet mellőzött része, hogy nagyjából hatvan ezer lengyel, köztük gyermekes családok és idősek békésen tettek tanúságot hazájuk iránti szeretetükről a függetlenség napján. Én magam zsinórban másodszor vettem részt a felvonuláson, nem mint bármelyik politikai irányzat híve, hanem mint lengyel hazafi. Nem is lehettem volna büszkébb, mint amikor átsétáltam a Poniatowski hídon, ahol nagyapám szembeszállt a nácikkal Varsó védőjeként 1939 szeptemberében. A becsmérlő „fasiszta” szót abszurdnak is nevezhetnénk, ha nem volna egyenesen hazugság.

*Széleskörű tömeges támogatottság

1918 november 11 óta a legtöbb évben nem került sor a felvonulásokra a lengyelek számára. Mindössze huszonegy év választotta el Lengyelország újjászületését Európa térképén és a nácik és szovjetek keze által való leigázását. A második világháború után a dicsőséges Szovjetunió egészen 1989-ig uralta az országot. A huszadik század nagy részében a lengyelek nem mutathatták ki nyilvánosan hazájuk iránti szeretetüket, nem tűzhették ki zászlójukat. Több mint húsz évbe telt, mire a szabad lengyelek elkezdték nyilvánosan és tömegesen kifejezni büszkeségüket. A függetlenség napi felvonulás az egyik legnagyobb rendszeresen megrendezett hazafias megnyilvánulás a modern Lengyelországban, és egészséges jele annak, hogy a lengyelek lelkesen fejezik ki önazonosságukat, mint hazafiak, keresztények és nemzetük védelmezői.

Jóllehet a felvonulást a kezdetektől számos nacionalista csoport szervezte, az eseményen részt vevő emberek panorámája sokkal szélesebb és változatosabb az egyszerű politikai párttagságnál, ami egyébként mindössze a résztvevők 1%-át érinti! Mióta a Törvény és Igazság (PiS) egy jobb-középpárt 2015-ben megnyerte a választásokat és átvette a vezetést, a felvonulás jellege is megváltozott. Immár nem a bal-közepes Polgári Fórum és a Lengyel Néppárt - akik 2007 és 2015 között voltak hatalmon és gyakran a poszt-kommunista vezető réteggel azonosították őket - ellenségeskedésének színtere. A kezdetek óta először a felvonulást, legalábbis taktikailag, a kormány is támogatta, felismervén azt, hogy a felvonulók képezik szavazóbázisát. Az ezt megelőző években a felvonulást erőszak jellemezte, ami bizonyos mértékben az erős és agresszív rendőri jelenlétből, valamint kisebb, erőszakos csoportok akcióiból származott, akiket azzal gyanúsítottak, hogy szándékosan provokatív viselkedésükkel hiteltelenné akarták tenni az eseményt.

*Hamis vádak és félretájékoztatás

Amennyiben a legutóbbi felvonuláson észlelt antiszemita szimbólumok és jelmondatok hitelesek, úgy használatuk elítélendő. A felvonulók egésze ellen felhozott elvakultság vádja azonban nemcsak hogy hamis, de szándékos rágalmazásnak tekinthető. Hogy a meghamisított híradásokra egy példát hozzunk, egy a muszlimok elleni erőszakra buzdító szimbólumról készült kép, amiről azt állították, hogy a felvonuláson készült, bejárta a közösségi médiát. Kiderült, hogy a képet két éve készítették, egy másik városban, szerzője pedig ismeretlen.

Lengyelország ellen lejárató médiaháborút hirdettek. A kormánynak, a nem kormányzati szervezeteknek, polgári csoportoknak és egyszerű polgároknak fel kell ezt ismerniük ezt és nem csupán gyorsan és erélyesen kell felelniük rá, de meg kell ragadniuk az alkalmat, hogy tisztázzák a Lengyelországról szóló beszámolókat angol nyelven, inkább, mint hogy az ellenséges média csatornákra hagyják ezt a feladatot.

A felvonulás nem csupán a lengyelek számára jelentős szabadságszimbólum, hanem azon nyugati hazafiak számára is, akiket érdekel, merre tartanak a Nyugat társadalmai. Ahogy azt a brit aktivista, Tommy Robinson, aki részt vett a felvonuláson, egy nemrég készült interjúban kifejtette, ilyen jellegű hazaszeretet és nemzeti büszkeség nyilvánítása lehetetlen volna ma Angliában, a kormány ellenállása és az iszlamisták, valamint az Antifához hasonló szélső-balos mozgalmak ellenséges hozzáállása miatt.

A lengyeleknek nem volna szabad visszariadniuk a felvonulástól, és fel kell ismerniük, hogy az ellenük intézett támadások a mai geopolitikai környezetben elfoglalt helyükből adódik. A nemzeti büszkeség érzése nem üdvös azon nemzetközi elit számára, amely antidemokratikus hivatali erők által irányított, határokon átívelő világhatalomra törekszik. A kormányzás azt jelenti, hogy azt tesszük, ami helyes, nem pedig azt, ami népszerű vagy divatos. Lengyelország, zászlókat a magasba!

Párbajra fel!

Ennek a cikknek még nem készült el a párja. Miért ne mutathatnád be Te az ellentétes nézőpontot? Egy lelkes szerzőnk már megosztotta gondolatait, azonban a megjelenés idejekor még nem találtuk meg az ellenvéleményt. Mindenkit bátorítunk, hogy amennyiben nem ért egyet az oldalt olvasottakkal, írja meg a hasonló formátumú ellencikket és küldje el nekünk a duelamical@duelamical.eu címre.

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!

Szívesen lennél szerkesztőségünk tagja? Vagy csak egy cikket szeretnél publikálni? Küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt a duelamical@duelamical.eu e-mail címre! Részletek...

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

0 Kommentárok

Vegyél részt a vitában! Oszd meg te is a véleményedet!

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!

Szívesen lennél szerkesztőségünk tagja? Vagy csak egy cikket szeretnél publikálni? Küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt a duelamical@duelamical.eu e-mail címre! Részletek...