http://duelamical.eu/
A másik cikkhez csúsztass oldalra!
278
434

Demokrácia és korrupció Szlovákiában

1095
50%
50%
Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása óriási vihart kavart a szlovák politikai életben. Emberek vonultak ki az utcára, továbbá több közéleti személy adta be lemondását tiltakozásul vagy a korrupciós vádak következményeként. Milyen nyomot hagynak a forrongások Szlovákián?

És még azt hittük, Szlovákiában demokrácia van

Aneta Jamečná | fordította: Szűcs Zoltán | 2018. április 05. 00:00

2018. február 25-én, késő délután a rendőrség holtan találta Jan Kuciak († 27) tényfeltáró újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát († 27) egy nagymácsédi (Veľká Mača ) családi házban, nem messze Galántától. A gyilkosság legvalószínűbb motivációja az újságíró oknyomozó munkássága.

Utolsó befejezetlen cikkében Kuciak az olasz ’Ndrangheta bűnszervezet szlovák üzletemberekkel és magával a kormánnyal való kapcsolatairól írt. Egyikük az olasz Antonino Vadala, akit a ’Ndrangheta csempészettel bízott meg. Vadala több céget is alapított Szlovákiában, egyet Robert Fico asszisztensével, Mária Troškovával, aki hivatalosan a miniszterelnök tanácsadójaként dolgozott. Viliam Jasaň , aki korábban parlamenti képviselő, nemrég pedig még az ország nemzetbiztonsági tanácsának államtitkára volt, szintén kapcsolatba hozható Vadalával.

*Két fiatal halála

Jelen helyzetben különös figyelmet kell szentelnünk annak, hogy a két fiatal meggyilkolása, e két szükségtelen haláleset, végre fellibbentette a fátylat az országban zajló romlott helyzetről. Meggyilkolásuk a demokrácia kegyetlen megcsúfolása. Most pedig a legfontosabb kérdésre kell megtalálnunk a választ: mindezekért ki a felelős?

*Egy gyilkosság, amely a politikai arénát is érintette

Kuciak meggyilkolása jelentősen befolyásolta az ország politikai életét. Az esemény hatására Marek Maďarič kulturális miniszter, továbbá Villiam Jasaň, a nemzetbiztonsági tanács államtitkára, és Mária Trošková, Fico asszisztense, lemondtak pozíciójukról. Tiltakozásának jeléül Igor Janckulík bejelentette távozását a Most-Híd koalíciós pártból és a továbbiakban nem támogatja azt. Roman Šipoš, a miniszterelnöki iroda vezetője, szintén lemondott.
Andrej Kiska szlovák államfő egyértelmű nyilatkozatott tett, amelyben két lehetséges utat vázolt fel: az állam teljes átalakítását vagy előrehozott választásokat.

A hét folyamán Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter is távozott posztjáról.
Végül, de nem utolsósorban maga Robert Fico is benyújtotta lemondását Andrej Kiska államfőnek, melyet ő el is fogadott, majd megbízta Peter Pellegrini jelenlegi befektetési és informatizációsminiszterelnök-helyettest a kormányalakítással.
Előzetes információk alapján Robert Fico megtartja a Smer-SD pártban betöltött vezetői pozícióját. Pellegrini a kormányalakítási terveket a következő hét elejéig köteles bemutatni Andrej Kiska államfőnek.

*Mit hoz a jövő?

A jelenlegi politikai helyzet annyira súlyos, hogy már-már komikussá kezd válni. Attól, hogy Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter lemondtak, az alapok még nem fognak megváltozni. Elképzelhető, hogy Pellegrini csupán egy báb lesz a Fico-kormány kezében.
A háromszor megválasztott Robert Fico igen eredeti és ironikus üzenetben fordult a polgárokhoz:
„Az én szerepem az új miniszterelnök támogatása lesz”. Gyanúsan jó kedvűen közölte, hogy még nem jött el a búcsú ideje.

Muszáj feltennem a kérdést: mi, szlovák állampolgárok, csak úgy elsiklunk az ügy felett?
Amikor Robert Fico volt miniszterelnök benyújtotta lemondását az államfőnek, azt mondta neki: „Ne aggódjon Elnök úr, nem megyek sehová”. A pénteken 23 szlovák városban megtartott demonstrációkon nagyjából százezer ember azt üzente válaszul: „Ne féljen Fico úr, mi sem mozdulunk egy tapodtat sem!”.
Az üzenet egyértelmű: nem szabad megijednünk és feladnunk, küzdenünk kell egy élhető Szlovákiáért! Ki kell űznünk az országból az olasz maffiát az árulókkal együtt!

Párbajra fel!

Ennek a cikknek még nem készült el a párja. Miért ne mutathatnád be Te az ellentétes nézőpontot? Egy lelkes szerzőnk már megosztotta gondolatait, azonban a megjelenés idejekor még nem találtuk meg az ellenvéleményt. Mindenkit bátorítunk, hogy amennyiben nem ért egyet az oldalt olvasottakkal, írja meg a hasonló formátumú ellencikket és küldje el nekünk a duelamical@duelamical.eu címre.

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!

Szívesen lennél szerkesztőségünk tagja? Vagy csak egy cikket szeretnél publikálni? Küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt a duelamical@duelamical.eu e-mail címre! Részletek...

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

0 Kommentárok

Vegyél részt a vitában! Oszd meg te is a véleményedet!

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!

Szívesen lennél szerkesztőségünk tagja? Vagy csak egy cikket szeretnél publikálni? Küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt a duelamical@duelamical.eu e-mail címre! Részletek...