http://duelamical.eu/
A másik cikkhez csúsztass oldalra!
284
439

A Jobbik jövője

42
50%
50%
A Jobbik Magyarországért Mozgalom éles stratégiaváltáson ment keresztül az elmúlt években. Erősítette vagy gyengítette ez a fordulat a pártot?

Kaméleon arcú Jobbik

Kaszás Gábor | 2018. április 05. 00:00

Az egykor magát nemzeti radikálisként aposztrofáló tömörülés tagságát és szimpatizánsait joggal foglalkoztatja a kérdés: melyik a párt jobbik arca? A negyedik éve folyamatosan „cukisodó” és néppártosodni kívánó pártvezetés nehéz kihívás elé állítja a választ keresőket. Mennyire lazíthatja fel az új tömörülés a megszilárdult centrális erőteret, illetve mennyiben hasonlítható a Jobbik helyzete az 1994-1998 közötti Fideszéhez? A jelenlegi állás szerint egy ilyen manőver az értékesítői tapasztalatokkal bőségesen rendelkező Vona Gábor képességeit jócskán meghaladja, a „termék” ugyanis igen nehezen tűnik eladhatónak.

Mai szemmel már rettentően nehéz megállapítani, hol kezdődött el a folyamat? A pártelnök szerint már 2013-ban, de mindez még nem mutatkozott meg a következő év választási eredményeiben. Mindazonáltal Rig Lajos egyéni parlamenti választókerületben nyert 2015-ben Tapolcán. A kormányrúd látványos elfordítása a 2016-os évre tehető, amely elsősorban a pártbéli ellenzékkel való leszámolásban (Novák Előd eltávolítása), valamint a népszavazás utáni alkotmánymódosítás elutasításában öltött testet.

De mit okozott mindez a pártszervezetben és a szimpatizánsok körében? A kárfelmérés igencsak időszerű, és a vezetés elé tartott tükör riasztó képet mutat.

*Felvizezett ideológia

A részletesebb tárgyalás előtt fontos megemlíteni, hogy a Jobbik igyekszik felszámolni és kiszorítani struktúrájából a szélsőségesen fajgyűlölő kijelentésektől sem visszariadó egyéneket, csoportosulásokat.
Vizsgálódásunk szempontjából egyáltalán nem mindegy, kikkel és hogyan teszi ezt? A közéletben még frissnek számító arcokkal sokkal hitelesebben lehetett volna képviselni a meghirdetett új irányvonalat. Ennek elmaradása folyamatosan hitelességi problémákat szül. Sorra kerülnek elő, illetve találhatóak meg online formátumban olyan videók és hangfelvételek, melyeken a párt prominensei rasszista és antiszemita kijelentésekre ragadtatják magukat.
A parlamenti frakció fokozódó, a későbbiekben már szinte állandósult együttműködése a baloldali ellenzék pártjaival a párthierarchia alsóbb szintjein sokaknál jelentette az utolsó cseppet a pohárban. Helyi alapszervezetek sora mondta ki önfeloszlatását a tavalyi év első felében, a Dunakanyarban például néhány kisebb szigetet leszámítva gyakorlatilag megszűnt a párt lefedettsége.

 

Vona Gábor és „amit elnyert a réven, azt…..”

A kétségtelenül ambiciózus pártelnök karrierje során a politikai paletta lassan teljes színskáláját végigjárta. Közéleti ingája polgári köri tagsága után a szélsőjobb kilengést követően immáron a baloldal felé tart. Erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető irányváltásai ellenére a pártvezetés látszólag egyetért, vagy passzívan tűr, az áprilisi választásokig legalábbis mindenképp. A kilátásban lévő erőteljes visszaesés - a négy évvel ezelőtti megmérettetéshez képest - azonban már Damoklész kardjaként lebeg Vona Gábor feje felett.
Tavaly ősszel világossá vált, hogy a pártközpont stratégái súlyosan eltaktikázták magukat. Szélkakas-politikájuknak köszönhetően a párt támogatottsága a 2014-esnek nagyjából felére apadt, ma már 10-13% között mérik. Míg kiábrándult szavazóik egy része bizonyos ügyek miatt éppen az általuk megbuktatni kívánt kormánypártok táborába vándorolt, addig alig, vagy egyáltalán nem voltak képesek új szavazók elcsábítására sem a Fidesz, sem pedig a felmorzsolódni látszó baloldal irányából. Hitelességük erősen megtépázott voltára ékes példaként szolgál a nyolc tagország által elindított, Magyarországon a Jobbik által felkarolt béruniós kezdeményezés itthoni kifulladása is.

*Összeölelkezés Gyurcsánnyal is?

A végső tőrdöfés az eddig kitartók számára valószínűleg még várat magára. Bár március 15-én Gyurcsány Ferenc a baloldali pártok megemlékezésén egyértelműen felajánlotta a Jobbiknak a választási koordináció lehetőségét, ami eddig merev elutasításra talált. Más kérdés az is, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke, hogy tudja ezt megmagyarázni saját párttagságának, miért kínálta fel a tárgyalás lehetőségét az eddig „náci pártnak” tartott szerveződésnek.
A kétszereplős játszmába hirtelen belépett Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje, aki közvetítői szerepre jelentkezett. Szél Bernadett március 18-i egyeztetései a baloldali pártokkal, illetve a következő napi megbeszélései a Jobbikkal még sokak által egyáltalán nem várt fordulatot is hozhatnak. Mindez a Jobbik teljes erodálódásának veszélyét is könnyedén magában hordozhatja. A párt saját identitását ugyanis a 2006-2010 közötti Gyurcsány-Bajnai korszakkal szemben határozta meg, melynek sikerei döntő részét is köszönhette. A szövetségkötés éppen ezért életveszélyesnek bizonyulhat a múltbéli ádáz ellenféllel, mivel az nem pusztán csak erkölcsi, de fizikai megsemmisüléssel is fenyegeti a pártstruktúrát.

A Jobbik szándéka a képzeletbeli „üvegplafon” áttörésére 2014 után összességében érthető kezdeményezésnek tűnt, a gyakorlati megvalósítás útját ennek ellenére súlyos pofonok és kudarcok szegélyezték. A radikális, nemritkán szélsőséges vadhajtások lenyesegetése többé-kevésbé sikerrel járt. Új, a kormánypártokból kiábrándult szavazók nagy tömegben való megszólítása mégsem sikerült. Ennek okai: a múlt égető erkölcsi problémáival való szembenézés hiánya, a kiüresedett mondanivaló, és ezen választópolgárok erkölcsi-elvi fenntartásai. Mindezek ellenére a Jobbik valószínűleg idén tavasszal újra parlamenti bejutást ünnepelhet. Azonban befolyása és súlya várhatóan jócskán csökkenni fog a következő négy év törvényhozásában.

Párbajra fel!

Ennek a cikknek még nem készült el a párja. Miért ne mutathatnád be Te az ellentétes nézőpontot? Egy lelkes szerzőnk már megosztotta gondolatait, azonban a megjelenés idejekor még nem találtuk meg az ellenvéleményt. Mindenkit bátorítunk, hogy amennyiben nem ért egyet az oldalt olvasottakkal, írja meg a hasonló formátumú ellencikket és küldje el nekünk a duelamical@duelamical.eu címre.

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!

Szívesen lennél szerkesztőségünk tagja? Vagy csak egy cikket szeretnél publikálni? Küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt a duelamical@duelamical.eu e-mail címre! Részletek...

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

0 Kommentárok

Vegyél részt a vitában! Oszd meg te is a véleményedet!

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!

Szívesen lennél szerkesztőségünk tagja? Vagy csak egy cikket szeretnél publikálni? Küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt a duelamical@duelamical.eu e-mail címre! Részletek...