http://duelamical.eu/
A másik cikkhez csúsztass oldalra!
302
494

Van-e reális esély a „no deal Brexitre”?

254
50%
50%
A brit kormány 2017. március 29-én kezdeményezte az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból való kilépését, amelynek céldátuma 2019. március 29. A feleknek eddig az időpontig a kilépési megállapodásról és az ehhez kapcsolódó átmeneti időszakról kell megállapodniuk. Csak ezt követően térhetnek rá egy későbbi, a jövőbeli kapcsolatrendszer alapjául szolgáló kétoldalú egyezmény megkötésére irányuló tárgyalássorozatra.

A megállapodás nélküli kilépés hamarosan bekövetkezhet

Budai Péter | 2018. Szeptember 26. 16:00

Az utóbbi időszakban mindkét oldal részéről merültek fel kételyek arra vonatkozóan, hogy a felek be tudják-e tartani a már fennálló időkeretet, vagyis meghiúsul-e egy mindkét oldal számára megfelelő kilépési megállapodásról időben való megegyezés (vagyis az ún. „no deal Brexit” esete következik-e be). Egy ilyen kimenetel következményeit nem lehet előre megjósolni, de az elemzők többsége szerint akár katasztrofálisak is lehetnek a brit gazdaság számára. Áttekintve a Brexittel kapcsolatos eddigi történéseket, erre van is esély.

A „no deal Brexit” tekintetében két tényezőt érdemes biztosan felhozni, amit a tárgyalások jelenlegi állása alapján figyelembe kell venni: egyrészről a brit belpolitikai folyamatok alakulását, másrészről az intézményi folyamatok sebességének problémáját. Ez a két tényező jelentős befolyással van a kilépés folyamatára. A két hangsúlyos tényező mellett azonban felvethető a „gyáva nyúl” esete bekövetkezésének lehetősége is.

*Brit belpolitika

A kilépés folyamata során a jelenlegi brit belpolitikát folyamatosan bizonytalan erőviszonyok jellemezték. David Cameron lemondását követően az új miniszterelnök a korábbi kormánytag, a konzervatív Theresa May lett. Ahogy Cameron, úgy May sem akarta a brit kilépést. Megválasztásával ugyanakkor több olyan minisztert beemelt a kormányba, akik inkább a keményvonalas kilépéspárti szárnyat képviselték a Konzervatív Párton belül. A fennmaradó belpolitikai bizonytalanságok miatt azonban May 2017. április 18-án előrehozott parlamenti választásokat szorgalmazott a nagyobb társadalmi támogatottság érdekében. Az akkori közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a Konzervatív Párt jelentős támogatottságot élvez a társadalmon belül, ugyanakkor a kampányidőszakban ez jelentősen csökkent. A június 8-án megtartott választások következtében a toryk több parlamenti helyet veszítettek, amelynek következtében nem érték el a biztos kormányalakítást biztosító parlamenti többséget. Így végül az északír Demokratikus Unionista Párttal kényszerültek koalíciót kötni.
Ezen túl megfigyelhető, hogy a kilépéspárti konzervatív képviselők is megosztottak a Brexit ügyével kapcsolatban. A helyzetet csak tetézte többek között David Davis, Brexit-ügyi miniszter és Boris Johnson külügyminiszter lemondása, miután elvileg egy, a kormánytagok közötti közös megegyezésen alapuló Brexit-tervet fogadtak el. Ebből következően nem meglepő, hogy Theresa May-t nem kevés tory képviselő a „jelenleg nincs jobb” miniszterelnökként tartja számon. Belátható, hogy May csupán azért tudott ingatag pozíciója ellenére helyén maradni, mivel ellenfelei szerint is beláthatatlan következményei lennének, ha a kilépési folyamat közepén új miniszterelnök után kellene nézni. A veszély természetesen továbbra is fennáll, hogy a párton belüli ellenfelei lemondásra kényszerítik a miniszterelnököt, amely viszont növelné a megegyezés nélküli kilépés valószínűségét.

*Intézményi folyamatok

Kiemelendő, hogy habár 2019. március 29. a kijelölt határidő, valójában azonban sokkal hamarabb kell megegyezésre jutnia a feleknek. Ennek oka, hogy mind az EU, mind az Egyesült Királyság el kell, hogy fogadja a maga belső eljárásain keresztül a kilépési megállapodás szövegét, amely időigényes folyamat. Ehhez optimális esetben körülbelül novemberre véglegesíteni kellene annak szövegét. Problémát jelent azonban az, hogy Írország és Észak-Írország kérdését továbbra sem sikerült rendezni.
Emellett fennáll a lehetősége annak is, hogy a felek valamelyike nem fogadja el a kialkudott szöveget. Ez különösen igaz lehet a brit parlament alsóházára, amely dönthet arról, hogy nem adja meg hozzájárulását. Amennyiben ez megtörténik, már nem jut idő a tárgyalások újrakezdésére, amely azonban egy megegyezés nélküli Brexitet hozhat magával.

*Ki a gyáva nyúl?

A gyáva nyúl játékelméleti alaphelyzet lényege egy olyan autóverseny, amikor a két játékos egymás felé száguld autóval. Aki kitér, az a gyáva nyúl, a másik győz. Ha mindketten kitérnek, akkor életben maradnak, de egyikük sem lesz győztes. Abban az esetben, ha nem tér ki egyikük sem, belehalnak. A Brexit történetében nem ez lenne az első olyan eset, amikor egy ilyen helyzet felmerül. Cameron még a 2015-ös brit parlamenti választások előtt ígérte meg a választóinak, hogy ha ismét ő lesz a kormányfő, népszavazást tart majd az uniós tagságról. Valójában Cameron politikai nyomásgyakorlásként kívánta felhasználni a népszavazás kérdését az EU-val szemben, miközben uniós kedvezményeket próbált elérni állama számára, többek között a gazdasági kormányzás és a bevándorlás területén, a maradásért cserébe. Nem véletlen, hogy Cameron a maradás mellett kampányolt később, azonban többségbe kerültek a kilépéspártiak. Jelenleg a „no deal Brexit” emlegetése egyre inkább hasonlít a gyáva nyúl helyzetre. Kérdés természetesen, hogy végül elrántja-e bárki a kormányt.

Párbajra fel!

Kummer Livia | 2018. Szeptember 28. 17:00

Ennek a cikknek még nem készült el a párja. Miért ne mutathatnád be Te az ellentétes nézőpontot? Egy lelkes szerzőnk már megosztotta gondolatait, azonban a megjelenés idejekor még nem találtuk meg az ellenvéleményt. Mindenkit bátorítunk, hogy amennyiben nem ért egyet az oldalt olvasottakkal, írja meg a hasonló formátumú ellencikket és küldje el nekünk a duelamical@duelamical.eu címre.

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!
Szívesen lennél szerkesztőségünk tagja? Vagy csak egy cikket szeretnél publikálni? Küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt a duelamical@duelamical.eu e-mail címre!

Ez a cikk a meggyőzőbb.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Ez a cikk a meggyőzőbb.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Szavazás állása

50%
50%

A megállapodás nélküli kilépés hamarosan bekövetkezhet

Budai Péter

Párbajra fel!

Kummer Livia

0 Kommentárok

Vegyél részt a vitában! Oszd meg te is a véleményedet!

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!

Szívesen lennél szerkesztőségünk tagja? Vagy csak egy cikket szeretnél publikálni? Küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt a duelamical@duelamical.eu e-mail címre! Részletek...