http://duelamical.eu/
A másik cikkhez csúsztass oldalra!
304
501

Hajléktalanság: valódi segítségnyújtás vagy méltatlan kriminalizáció?

102
100%
0%
Míg vannak akik úgy gondolják, hogy a 2018. október 15-i, hajléktalanokról szóló kormányrendelet a valódi segítségnyújtásról és a gondoskodásról szól, mások úgy vélik, hogy a rendelet nem nyújt valódi megoldást a hajléktalanság problémájára. Merre van az arany középút?
forrás: Pixabay.com

Életvitelszerű közterületen való tartózkodás: elfedés helyett megelőzés

Szilágyi Eszter Soewarni | 2018. November 11. 19:30

A 178/2018 (X.2)-es kormányrendelet értelmében 2018 október 15-től az életvitelszerű közterületen tartózkodást, azaz a hajléktalanságot, Magyarországon a törvény bünteti. Míg ez egy valóban méltatlan életforma, felmerül a kérdés, hogy a jelenség kriminalizálása-e a helyes eljárás a probléma megoldására?

A KDNP álláspontja szerint* a fent említett intézkedés alapvetően azt szolgálja, hogy a hajléktalanok emberhez méltó körülmények között tudjanak aludni, étkezni, tisztálkodni, hiszen az utcán élni nem megfelelő életmód. Ennek érdekében a kormány 9,1 milliárd forinttal támogatja a hajléktalanszállókat, továbbá a nappali melegedők társadalmi visszaintegrálást elősegítő programokat nyújtanak. A jelenlegi vezetés úgy gondolja, hogy a hajléktalanság nem lehet egy életcél, továbbá a párbeszédteremtés és a bizalom visszaszerzése is kulcsfontosságú.

A fenti gondolatok valóban hitelesnek tűnnek, ám ha egy kicsit a dolgok mögé nézünk akkor gyorsan kiderül: az intézkedések felszínesek és nem vezetnek hosszútávú, rendszerszintű, minőségi változásokhoz.

*A hajléktalanság témája egy többtényezős kérdés

Nem szabad szem elől téveszteni azt, hogy nem csupán munka hiányában válhat valaki hajléktalanná, ez egy annál jóval összetetteb kérdés. A hajléktalanság önmagában egy hatalmas személyes tragédia és minden, csak nem életcél. Egy anyagi vagy akár személyes krízishelyzetben a társadalom szerencsésebb része mögött egy stabil fizikai és mentális, kézzelfogható családi vagy baráti közeg áll, mely szükség esetén vészfékként szolgál a tényleges lecsúszás ellen. A hajléktalanok többségének azonban ez a háttér hiányzik és talán soha nem is volt meg.
Való igaz, hogy a közmunka akár lehetőség is lehetne a kitörésre, azonban a közfoglalkoztatási minimálbér összege** nem elegendő arra, hogy minden további segítség nélkül bárki is fentartsa magát belőle, főleg nem egy olyan személy, aki előtt a megfelelő pénzkezelést illetően nem volt követendő példa. Lehet, hogy ki tudja belőle fizetni egy átmeneti szálló költségeit, de azon felül már szóba se jöhetnek bizonyos alapvető többletkiadások, mint a gyógyszerek, a megfelelő étkezés, ruházkodás vagy éppen egy BKV bérlet ára, melyek még mindig csak a létminimumhoz szükséges erőforrások. A hajléktalanoknak azonban ennél jóval többre lenne szükségük. A társadalomba való visszaintegrálásuk egy hosszabb időtartamú és összetett folyamat, melyhez tényleg fontos lenne a párbeszéd és a bizalom kialakítása. A kérdés csak az, hogy a rendőri beavatkozás vagy a hajléktalanság kriminalizálása-e a legkézenfekvőbb eszköz ennek kiépítésére?

Szép gondolat, hogy a bővítik a hajléktalanszállók és a nappali melegedők számát, ám van-e elég szociális munkás, orvos, jogi képviselő, pszichológus, segítő szakmában dolgozó, megbecsült szakember e feladat ellátására? Létezik-e egy felkészített, mennyiségileg és minőségileg is megerősített csapat az utcáról elszállított emberek számára? A fent említett 9,1 milliárd forint figyelemre méltó összeg, ám logikusabb lett volna már jóval az októberi intézkedés előtt és ami még fontosabb, attól teljesen függetlenül kezelésbe venni és korszerűsíteni a hajléktalanszállók és a melegedők állapotát. A szállók valóban megvédenek a hidegtől és az utcán való életvitelszerű tartózkodástól, azonban ugyanúgy meg kell küzdeni a hasonlóan kilátástalan helyzetben lévő társakkal, a lopással, a verbális és fizikai erőszakkal, a személyre szabott, segítő személyzet hiányával. Ráadásul a hajléktalan szállók és a nappali melegedők csupán átmeneti megoldást jelentenek, a valódi problémát nem orvosolják. 

*Megelőzés helyett hárítás

A szállók korszerűsítésének kérdésétől függetlenül a hajléktalanság kérdése továbbra is fennmarad. Az utcán ugyan kevesebben lesznek, de a probléma gyökere nem oldódik meg, hiszen a hajléktalanok száma nem csökken le egy csapásra. Ezen intézkedések csak elfedik őket, de maga a jelenség nem szűnik meg. Amennyiben október közepétől a közterületen való életvitelszerű tartózkodás szabálysértéssé válik, akkor egy jóléti államban a lehető legkevesebb embernek volna szabad az utcára kerülnie. Ebből kiindulva az volna a tényleges segítségnyújtás, ha egy hosszabb távú, politikai ciklusokat átívelő program keretében megelőznénk a hajléktalanság kialakulását. Arról nem is beszélve, hogy a Helsinki Bizottság kimutatása szerint*** egy hajléktalan 31 napos elzárása 110 000 forintos (!) többletköltséget jelent. Megalázó rendőri és bírói intézkedések helyett célravezetőbb lenne egy problémaközpontú, preventív stratégia bevezetése melynek kidolgozásában bizonyára szívesen részt vennének a hajléktalanokkal foglalkozó szakemberek, szociológusok is.

Számtalan cikk, javaslat született az elmúlt hetekben a hajléktalanság témájában. Ezek mind újragondolást, a szellemi és anyagi erőforrások átcsoportosítását, korszerűbb, humánusabb felhasználását jelentenék és annak elismerését, hogy alapvetően máshonnan kellene megközelíteni egy társadalom egészét érintő problémát.

 

Források:

*https://kdnp.hu/media/videotar/hajlektalanokat-erinto-modositas-celja-gondoskodas-juhasz-hajnalka-az-echo-tv-ben

**://kozfoglalkoztatas.kormany.hu/mekkora-a-kozfoglalkoztatasi-ber-osszege

***https://helsinkifigyelo.blog.hu/2018/10/19/hajlektalan_matematika_elzaras_vagy_lakhatas?fbclid=IwAR1zjntEj8e9xZnkKWBKL07HbGH8hgTV29xswgN80pIfz8HT-KxExlY3qio

 

Párbajra fel!

editor editor | 2018. November 11. 19:30

Egy lelkes szerzőnk már megosztotta gondolatait, azonban a megjelenés idejekor még nem találtuk meg az ellenvéleményt. Mindenkit bátorítunk, hogy amennyiben nem ért egyet az oldalt olvasottakkal, írja meg a hasonló formátumú ellencikket és küldje el nekünk a duelamical@duelamical.eu címre.

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!

Ez a cikk a meggyőzőbb.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Ez a cikk a meggyőzőbb.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Szavazás állása

100%
0%

Életvitelszerű közterületen való tartózkodás: elfedés helyett megelőzés

Szilágyi Eszter Soewarni

Párbajra fel!

editor editor

0 Kommentárok

Vegyél részt a vitában! Oszd meg te is a véleményedet!

Jelentkezz a Duel Amical - vitapolitika.hu szerkesztőségébe!

Szívesen lennél szerkesztőségünk tagja? Vagy csak egy cikket szeretnél publikálni? Küldj egy rövid bemutatkozó e-mailt a duelamical@duelamical.eu e-mail címre! Részletek...