François Hollande: az elnökjelölt

11135
50%
50%
Szocialista színekben az előválasztásokon győztes, François Hollande indul a 2012-es elnökválasztásokon. A szocialisták bíznak jelöltjük sikerében, akit a jobboldal éles kritikái sem riasztanak vissza. Baloldali fordulatot vehet a francia politika? Valóban Hollande a legrátermettebb jelölt?

Jó esélyek

Szerző
2012. 01. 09. - 15:38
Az elmúlt hetekben kiderült, kik lesznek a 2012-es franciaországi elnökválasztási kampány főszereplői. François Hollande a szocialista párt előválasztási kampányából került ki győztesen. A támadásokat jól hárító Hollande komoly jelölt, aki valós reményeket ébreszt a baloldalon.

Néhány hónapja számos kritika fogalmazódott meg François Hollande ellen. Ezen kritikák fokozódtak mióta a baloldali politikust a Szocialista Párt elnökjelöltjének választották. Szemére vetették, hogy jelöltségét Dominique Strauss-Kahn bukásának köszönheti, valamint, hogy egy „lagymatag”, folyton kompromisszumokat kereső baloldalt testesít meg. Ezen kívül, bírálói szerint, Hollande nem rendelkezik az elnökséghez szükséges képességekkel és vezetői tapasztalattal.

A szocialista jelölt ütőkártyái

François Hollande-ot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója, Dominique Strausse-Kahn sokáig háttérbe szorította, mivel ez utóbbit joggal tekintették a válság megoldására legalkalmasabb személynek. Ugyanakkor François Hollande szintén jártas gazdasági témákban. A jogi alapdiplomával és az HEC Paris (Párizsi Kereskedelmi Egyetem), valamint a Science Po Paris (Párizsi Politikatudományi Intézet) diplomájával rendelkező Hollande az ENA-n (Nemzeti Közigazgatási Egyetemen) képezte magát. Ezen felül tanácsosa volt a Számvevőszéknek és tagja a Nemzetgyűlés Pénzügyi Bizottságának. Egy ilyen igen heves válságidőszakban a gazdaságban való jártasság előny, ha nem nélkülözhetetlen feltétel. Akik azzal a szemrehányással élnek, hogy Hollande nem rendelkezik vezetői kormányzati tapasztalattal, elfelejtik, hogy, bár nem volt soha miniszter, 11 évig irányította a szocialista pártot. Mitterand elnöksége alatt a két kormányszóvivő, Max Gallo és Roland Dumas, kabinetfőnöke volt. Végezetül meg kell említenünk, hogy François Hollande Correze megye helyi választott képviselője. Jelenleg Correze megye országgyűlési képviselője és megyegyűlési elnökségének mandátuma csak néhány hónapja járt le. Ez az utolsó megállapítás fontos. François Hollande kapcsolatban maradt a franciák valódi életével, mely adunak tekinthető a köztársasági elnöki poszt kapcsán.

A szocialista előválasztások győztese, legitim jelölt

Az újszerű szocialista előválasztás, amelyet 2011. október 9. és 16-a között rendeztek meg, önmagában nem újdonság. Az előválasztásokon azonban első alkalommal nemcsak a szocialista párt tagjai, hanem minden francia szavazhatott. Ez korántsem jelentéktelen: a nyitott rendszernek köszönhetően François Hollande rendkívüli legitimitást nyert. A második körben részt vevő 2,9 millió szavazó 56,6%-a Hollande-ra adta a voksát. Az ezáltal országos szintem megméretett baloldali politikus már azelőtt legitimitást nyert, hogy a rendes elnökválasztási kampány elkezdődött volna.

Az egységes baloldal programját képviselő jelölt

François Hollande egy olyan jelölt, aki kiáll egy egységes baloldal programja mellett. Gyakorlatias ember, nem fél megmondani a franciáknak, hogy szükség van áldozatokra ahhoz, hogy csökkenjen az adósság és, hogy javuljon az ország pénzügyi egyensúlya. Ugyanakkor kiáll a közszolgálati értékek mellett is, amelyek az utóbbi öt évben igen sokat szenvedtek és társadalmi egyenlőségre törekszik pénzügyi tekintetben. Sürgősen csökkenteni kell a kiváltságos személyek felháborítóan magas fizetését, és valódi adóreformot kell kidolgozni, amely nagyobb egyenlőséghez vezet. Például be lehetne vezetni egy olyan rendszert, amelyben ugyanúgy adóznak a tőkéből és a profitból származó jövedelmek, mint a munkából befolyók. Ez az, amit François Hollande programján keresztül a szocialista párt kínál. A szociális politika terén a szocialista jelölt szintén igazságosságra törekszik. A törvényes nyugdíjkorhatárt 60 éves korra akarja visszaállítani. Ez lehetővé tenné a hamar munkába álló emberek nyugdíjba vonulását már 60 éves korban. Ezen kívül új értéket szeretne adni a közszolgálatnak. Főként a korházakról és a nemzeti oktatásról van szó, amelyek helyzete az utóbbi években romlott az anyagi és a személyzeti hiány miatt.

Minden az utóbbi időben François Hollande-dot érő kritika ellenére egy olyan jelölttel állunk szemben, aki rendelkezik azokkal a fontos tulajdonságokkal, amelyek szükségesek a jelenlegi helyzetben: gazdasági és pénzügyi képzettség, egy bizonyos vezetői tapasztalat még akkor is, ha soha sem volt miniszter. A jelöltet a szocialista előválasztások is legitimálják. François Hollande jóléti programot és több igazságosságot kínál. Egy egységes baloldal értékeit képviseli, amely kiváló elnökjelöltté és az UMP-és Nicolas Sarkozy komoly ellenfélévé teszi.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

A "lagymatag" baloldal jelöltje

2012. 09. 01. - 15:38
François Hollande, a Szocialista Párt elnökjelöltje, 2011. október 16-án szerdán mutatta be kampánycsapatát. A kampányfőnök, Moscovici szerint a „párt sokfélesége jól megmutatkozik” . Valóban, az elnökjelöltet inkább az örökös konszenzuskeresés jellemzi, mintsem a határozott, valós döntések.

A Szocialista Párt májusi elnökválasztásokon induló jelöltjét a szocialista szimpatizánsok októberben választották meg. François Hollande legerősebb kihívója, Martin Aubry ellen aratott győzelmet. Aminci, Correze megye országgyűlési képviselője, akit új társnője támogat, természetesen bizakodónak tűnik az elkövetkező hónapok elnökválasztási küzdelmével kapcsolatban.

Eközben, Nicolas Sarkozy arra törekszik, hogy megvédje Franciaországot és Európát a görög válságtól, Barack Obamával karöltve a G20-ak szervezetében. A felmérések a jelenlegi államfőre való szavazati szándék növekedését mutatják. A legfrissebb események François Hollande gyengülését jelzik.

François Hollande elvesztette a hitelesség harcát

François Hollande legnagyobb hibáját saját lanyhasága okozza. 1997 és 2008 között a PS (Szocialista Párt) főtitkáraként, képtelen volt arra, hogy egységesítse a pártot. Az új szocialista párbeli eszmevonal sem hozta meg az egységet, ahogy ezt a 2005-ös, európai alkotmányról szóló népszavazás, majd a 2007-es elnökválasztás is mutatta.

François Hollande tapasztalatlanságával is kiemelkedik. Nicolas Sarkozy-vel ellentétben, Hollande sosem töltött be kormányzati posztot. A jelenlegi államfő egyik tanácsosa szerint, a baloldali konkurens „elvesztette a hitelesség harcát” mivel „a franciák bálványozott karrierrel rendelkező elnököt szeretnének."

Demagóg és irreális gazdasági javaslatok

A szocialista jelölt 60 000 tanár számára javasol munkalehetőséget. Ez 500 millió Euró kifizetést jelentené az államnak nyugdíjba vonulásukig. Egy kolosszális összegről van szó, hiszen tudjuk, hogy a franciák adóssága több mint 1000 milliárd Euróra emelkedett. A szocialista jelölt ígéri még, hogy 60 évben határozza majd meg a nyugdíjkorhatárt. A jelenlegi kormányfő a múlt évben úgy döntött, 2018-ig 62 évre kell kitolni a korhatárt. Az átlagéletkor növekedését és a közszolgálatok jelenlegi állapotát figyelembe véve, egy ilyen javaslat demagóg. Az európai uniós országok túlnyomó részében 65 éves kortól lehet nyugdíjba vonulni. A szocialista jelölt az elnöki és a miniszteri fizetések 30%-kal való csökkentését is javasolja. Aligha gondolhatjuk, hogy ilyen tisztán demagóg intézkedések meg tudnák változtatni a franciák mindennapjait.

A merészség és határozottság hiánya a válságra adott válaszokban

A jobb oldal által a G20-ak és a válság „felelőtlen kommentátorának” tartott, és kiváró politikája miatt a baloldali közgazdászok által is kritizált François Hollande bírálja a François Fillon miniszterelnök által bejelentett takarékossági tervet, alternatívát azonban nem kínál.

Csak néhány konkrét megoldást ajánl: az európai kötvények (ún. eurobond) bevezetését, valamint lehetőséget arra, hogy az Európai Központi Bank visszavásárolhassa azon országok értékpapírjait, melyeket spekulációs támadás ért. Jól ismert tény azonban, hogy ezen megoldások Németország vétójába ütköznének. A franciák inkább azt várnák a baloldaltól, hogy a kormány megszorító politikájára teremtsen alternatívát.

Ahogy a Tribune de Geneve is írja, „igyekezete ellenére, a PS jelöltje még nem edződött meg az elnökválasztásokra.” Ez a gyengeség még komoly problémákat okoz majd neki Nicolas Sarkozy-vel szemben.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Swipe to see the other side.

The state of the votes

50%
50%

Hozzászólások

Új hozzászólás