Bevándorlás és terrorizmus Európában

4251
45%
55%
Európában a migrációs válság kialakulása óta heves közéleti vitákat vált ki a kérdés: összefüggésben áll ez a jelenség a terrorizmus megerősödésével a kontinensen? Politikusok, szakértők és civil szervezetek is válaszokkal sietnek segítségünkre a kialakult helyzetet illetően, azonban ezek a magyarázatok sok esetben akár szöges ellentétben is állhatnak egymással.

Önpusztító Európa?

2018. 03. 23. - 15:15
Sokak szerint az évről évre nagyobb számban beáramló menekült felelős az elmúlt években Európa nagyvárosaiban elkövetett iszlamista terrorcselekményekért. A terrorizmus 2016-ban legkevesebb 826 ember életét követelte az öreg kontinensen. Ez a szám 2002 óta nem volt ilyen magas.

A PEW Research Center által készített felmérés szerint az európaiak megközelítőleg 60%-a gondolja úgy, hogy a fokozódó terrorveszély az Európába érkező menekültáradat következménye. A közvélemény-kutatás szerint a kelet-európai emberek több mint 70%-a, és a németek 61%-a lát egyértelmű összefüggést a terror és a menekültek számának növekedése között. Vajon a számok alátámasztják az emberek véleményét?

Migrációs válság

A 2016-os adatokat vizsgálva - jelenleg ezek a legfrissebbek - láthatjuk, hogy az Európában lévő menekült státuszú személyek száma kb. 5 millió volt. Ezen kívül a menedék kérelmüket az európai országokhoz benyújtók (azok a személyek, akik menedékjogi státuszát még nem határozták meg) száma megközelíti a 1,5 milliót. Összesen 6,5 millió bevándorló volt 2016-ban a kontinensen. Ez a szám mindössze 2 millió körül mozgott 2013-ban egészen 2014/15-ig, a migrációs válság kezdetéig.

Európai terrorizmus

Az ausztrál Institute for Economics and Peace (IEP) gazdaság- és békekutató intézet minden évben elkészíti az adott év terrorista cselekményeivel foglalkozó tanulmányát a Global Terrorism Indexet (GTI). A kimutatásokban minden ország GTI pontszámot kap, amely az adott évben egy országban elkövetett terrorcselekmények relatív hatását értékeli. Ebben a mutatóban a terrorcselekmények, a halálos áldozatok, a sérülések száma és a terrorcselekmények relatív vagyoni kára is megmutatkozik.

Átlagos GTI pontszámok régiónként, a világon, 2002-2016.

Forrás:http://visionofhumanity.org/app/uploads/2017/11/Global-Terrorism-Index-2017.pdf#page=45 (45.old)

Az ábrán jól látható, hogy 2010 és 2016 között közel a duplájára nőtt a terrorizmus Európában. A migrációs válság kirobbanásával párhuzamosan a terrorizmus is folyamatosan és jelentősen nőtt.

A statisztikák világosan rámutatnak, hogy a menekültek számának növekedésével a terrorizmus és az így okozott veszteségek is fokozódtak Európában. A két folyamat egyáltalán nem független egymástól. Ahhoz, hogy egyértelművé tegyük a kettő közti kapcsolatot, meg kell vizsgálni az elkövető csoportokat, egyéneket is.

Muszlim terrorizmus

A bevándorlók túlnyomó többsége a 90%-ban muszlim lakosságú Szíriából és Afganisztánból származik. Az Europol 2016-os jelentése szerint, a muszlim terrorista aktivitás is jelentősen nőtt az elmúlt években, Európában.

Az Európában letartóztatott, vallásuk által inspirált/ dzsihadista terroristák száma

Forrás: https://www.europol.europa.eu/tesat/2017/assets/img/2-1-fig05.png

Az adatokban itt is megmutatkozik a 2014 utáni markáns emelkedés. Az összefüggés tetten érhető, a bevándorlás és a terrorizmus közötti kapcsolat egyenes arányú. A terrorizmus, a muszlim terroristák aktivitása nőtt a migrációs válság kirobbanásával.

Az utóbbi néhány évben a jelentős Európai terrorcselekmények szinte mindegyike vallási céllal, dzsihadista merénylők által végrehajtott merénylet volt. A bevándorlás lehetőséget ad a közel-keleti szélsőséges iszlamista terrorszervezeteknek, hogy a kiépült embercsempész hálózatokon keresztül terrorista sejteket telepítsenek át Európába. A kontinensre folyamatosan nehezedő migrációs nyomás melegágya a terrorizmusnak, így ez a jövőben is hatalmas veszélyt hordoz magában.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

A terrorizmus valódi áldozatai

Szerző
2018. 03. 23. - 15:15
Az Európában terrorcselekményt elkövető személyek többsége született európai, illetve többed generációs bevándorló. Mégis, a migrációs válság kialakulásával, az elmúlt időszakban felerősödtek azok a vélemények, amelyek szerint a terrorcselekmények növekvő száma összefüggésben van a migránshelyzet alakulásával. Vajon megalapozott az aggodalom vagy ez a hangulat csak a szélsőséges nézetek elterjedésének köszönhető? Mindenesetre, mielőtt kollektívan elítélnénk másokat érdemes feltennünk a kérdést: kik is a terrorizmus valódi áldozatai?

A statisztikák kimutatják, hogy a terrorizmus már jelen volt a nagy migrációs válság előtt is, sőt a terrorista cselekmények száma nem feltétlenül növekedett. A bevándorlás legfeljebb elősegítette, de a terrorizmus ennek nem a közvetlen következménye. A terrortámadások nem okvetlenül a bevándorlások miatt alakulnak ki, mert a központ továbbra is az arab világ területén helyezkedik el. Egyébként is, a bevándorlók nélkül is megoldották a terroristák, hogy észrevétlenül bejussanak az egyes országok területére, és ott végrehajtsák parancsaikat.

A terroristák nem tegnap érkeztek Európába

Azok, akik rászánják magukat az erőszakra, évekkel, évtizedekkel korábban feltűnés nélkül letelepedhettek Európa városaiban, és csak a megfelelő alkalmat várják a támadásra. Ezt bizonyítja az a tény, hogy a kontinensen merényletet elkövetők többsége főként született nyugat-európai állampolgár illetve másod- vagy harmadgenerációs bevándorló leszármazottja.

Értelmetlen lenne olyan személyekre bízni egy terrortámadás végrehajtását, akik frissen érkeztek az országba, és még hely- és nyelvismerettel sem rendelkeznek. Az ilyen nagy kaliberű támadások általában nem rajtaütésszerűek, hanem előre alaposan megszervezettek. Legtöbb esetben előzetes fenyegetést vagy figyelmeztetést is küldenek a célországba, hogy azt még nagyobb félelemben tartsák. A terroristák célja, hogy a világ még nem befolyásolt területeit rettegésben tartsák és hatalmukat kiterjesszék. Tehát a terrorveszélyt nem a bevándorlók vagy az arabok jelentik, hanem a dzsihádizmus, a fanatikus vallásosság.

Az eszmék könnyen eljuthatnak az emberekhez a mai modern világban és befolyásolhatják őket, ezzel is új tagokat gyűjtve a különböző szervezeteknek. A világháló elősegíti a rendkívül gyors és könnyed terjeszkedést. A terroristák ezt a módszert jóval a migráns válság előtt bevetették. Az ISIS és az al-Kaida is képes egyre több európai fiatalt behálózni, ám őket túlnyomórészt az iraki, szíriai és a többi közel-keleti konfliktusban alkalmazzák.

Félelem, kirekesztés, kirekesztettség, reményvesztettség, terrorizmus, félelem...

Nem ítélhetünk el ártatlan embereket, csak azért, mert az al-Kaida és az ISIS által befolyásolt területek környékéről származnak. Amikor menekültekről beszélünk, szét kell választanunk egymástól két embertípust. Vannak az ártatlanok, akik új otthon, élet reményében érkeznek Európába, de nem önszántukból, hanem rákényszerülnek - ráadásul sok esetben pont a hazájukat uraló terrorszervezetek miatt. Ők a politikai menekültek. A másik csoportba azok tartoznak, akik csak a jólét reményében érkeznek ide, ők a gazdasági migránsok. Ezért nem lehetünk előítéletesek, ami nem azt jelenti, hogy ne legyünk elővigyázatosak, felkészültek.

Egyre gyakoribb, hogy sokan összekapcsolják az arab etnikumú és/vagy muszlim vallású embereket, vagy magát az iszlám vallást a terrorizmussal, és sztereotípiákat kialakítva, a terroristákkal azonosítják azokat, akik vallási vagy etnikai szempontból az iszlám világhoz kötődnek. Ezzel növekszik a rasszizmus, a faji és etnikai megkülönböztetés és egyben az egyenlőtlenség. Egyből a bőrszín és kinézet alapján ítélünk meg embereket, majd kiközösítjük őket. Jóhiszeműnek és emberségesnek kell lennünk másokkal szemben, nem szabad - csak a külsőségek alapján - azonnal ellenségképet kialakítanunk. Nem véletlen, hogy ilyenkor a számkivetettek, akik semmivel sem különbek, mint az európaiak, elkezdenek más közösségek felé nyitni, ahol befogadják őket és ismét teljes jogú tagjai lehetnek a szervezeteknek. Általában a terrorszervezetek a kirekesztetteket előszeretettel használják ki, például új otthont biztosítva számukra. Ez nem helyes, és ezt meg kell valamilyen módon akadályozni.

Vajon hogyan függhetnek össze a terrortámadások és a menekültkrízis? Ha azon a véleményen vagyunk, hogy a terrorizmus a bevándorlás következménye, és a korábban bevándoroltak utódai követték el a bűncselekményeket, akkor a közeljövőben nem csak be kellene tiltani az újabb migránsok beengedését, hanem a helyzetet csakis a korábban érkezett és már letelepült menekültek kitoloncolásával lehetne megváltoztatni. Ez azonban abszurd és nem is reális megoldás. Tehát a menekültek elutasításával nem lehetséges megváltoztatni a helyzetet.

Európa felkészületlensége a terrorizmus valódi táptalaja

A terrorizmus nem a migránsok beengedésének a következménye, hanem az, amit mi megengedünk a terroristáknak, hogy rettegésben, félelemben tartsanak bennünket. Azzal, hogy Európa nem elég felkészült és pánikhangulatot kreál, csak a gyengeségét mutatja ki, mellyel könnyebb célponttá válik. Sokan emiatt pártolnak át a terrorszervezetekhez, mivel nem akarnak a vesztes, gyenge oldalon kikerülni a konfliktusból. Az emberek érzékelik a terrorizmus egyre inkább növekvő, intenzív hatását a mindennapjainkra, ezért inkább alávetik magukat a nyomásnak.

Ha megfigyeljük az elmúlt évek terrorista eseményeinek számát és mértékét, csökkenő tendenciát láthatunk az Európai Unióban. A veszélyeztetettségi szint általánosan valóban növekedett, ám kétlem, hogy ennek a migráció lenne az oka. Az Europol értekezése egyre rémítőbbnek írja le az ISIS és az al-Kaida jelentette, szervezett terroristafenyegetést, de egyáltalán nem tartja úgy, hogy a bevándorlással ez kapcsolatban lenne.

Ugyanakkor nem állhatunk érdektelenül a kérdéshez, mivel világunk rohamos tempóban változik. Csak egy kérdés maradt: melyik irányt válasszuk? A rettegést és kirekesztést, vagy a problémák valós és professzionális megoldását?

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Swipe to see the other side.

The state of the votes

45%
55%

Hozzászólások

Új hozzászólás