2018. 07. 08. - 19:00
Az euroszkepticizmus erősödésével a Cseh Köztársaság meghatározó változásokon ment keresztül az utóbbi években. Vajon ez egyszerűen a körülmények összejátékának köszönhető, vagy egy alapvető felfogásbeli változás megnyilvánulásáról van szó? Az alábbiakban ellenkező perspektívákból közelíti meg a helyzetet két cseh diák; Simon Trantina, aki Prágában tanul és Alexandra Siamiova, aki Franciaországban végzi egyetemi tanulmányait.
Az Európai Unió és Csehország: közelgő szakítás
A Cseh Köztársaság és az Európai Unió: egy tartós barátság

2018. 06. 30. - 13:10
Az európai bevándorlási válság megoldására való törekvés úgy tűnik, hogy jelenleg inkább megosztja, mint egyesíti az országokat. A bevándorlási kvóták az Európai Unió (EU) és egyes országok, különösen a V4 csoport tagjai (Lengyelország, Magyarország, Csehország, Szlovákia) között feszültségeket keltenek. Az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé vitte a Cseh Köztársaságot, Magyarországot és Lengyelországot. A per még zajlik és felmerülhet a kérdés: indokolt-e az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása a Cseh Köztársaság ellen? A vitacikk szerzői cseh hallgatók - Barbora Kvasnickova Prágában, Simona Otrisalova Brnoban tanul.
Az ország közvéleményének tagadása
Harc az idegengyűlölettel

2018. 03. 20. - 08:00
A kérdés egyszerű: bevezessék-e az eurót vagy sem? Ez az egyik leggyakrabban vitatott téma Csehországban, főleg a legutóbbi parlamenti- és elnökválasztások óta, ahol minden jelölt és párt az euró lehetséges bevezetését szorgalmazta. Vajon Csehország eurózónához való csatlakozása milyen előnyökkel vagy hátrányokkal járhat? Minderről tájékozódhat Mojmir Hampl, a Cseh Nemzeti Bank (CNB) alelnöke, illetve Martin Blaha, politikatudományi és nemzetközi tanulmányok szakos hallgató elemzéséből.
Az euró Csehország számára egy irracionális választás
Az euró visszautasítása egyben az európai jövőről való lemondás is

2018. 02. 17. - 21:30
Véget ért egy ötéves ciklus, a csehek új államfőt választanak. A Belügyminisztérium nemrég megerősítette, hogy igen magas számú, kilenc fős a jelöltek listája, köztük a jelenlegi elnökkel, Miloš Zemannal, akit bírálói alkalmatlannak tartanak a posztra. A cseh választók elé új politikai programok széles skálája tárul, és bár Zeman továbbra is komoly népszerűségnek örvend, sokakban felmerült, hogy egy új arc a Prágai Várban pozitív hatással lehetne az országra. Számíthatunk-e gyökeres irányváltásra a cseh politikában? Szerzőink Marie Lebeslé, egy prágai egészségügyi iskola hallgatója, és Nicolas-Vincent Eberhard, középiskolai tanuló.
A változás reménye
A váltás ésszerűtlen kockázata

2017. 11. 29. - 08:55
A csehországi parlamenti választásokat (2017. október 20-21.) különösen feszült hangulat jellemezte. A szavazást Andrej Babis volt pénzügyminiszter liberális és populista ANO pártja (csehül) egyértelmű többséggel nyerte, ami a jelenleg is hatalmon lévő szociáldemokrata párt összeomlását eredményezte. A társadalmat bizonytalanság jellemzi, hiszen ehhez hasonló politikai helyzet korábban még nem volt. A csehek jelentős része jogosan kérdezheti, hogy ez a politikai felfordulás vajon előre vagy visszalépést jelent majd az országnak? Az alábbi cikk szerzői Jan Kasnik és Alexandra Simaiva, a Sciences Po Paris dijoni kampuszának cseh hallgatói.
A cseh választások: új lendület
Cseh parlamenti választások, avagy egy hatalmas hátralépés

2012. 01. 18. - 21:20
Szavazzanak közvetlenül a választók a cseh köztársasági elnök személyéről? Milyen hatással lenne egy ilyen változtatás az ország demokratikus berendezkedésére és politikai rendszerére?
Demokratikusabb választási rendszert!
A kiábrándulás felé