2018. 06. 10. - 19:00
A Franciaországban 2017-ig kormányon lévő Szocialista Párt egy történelmi jelentőségű bizalmi válsággal néz szembe. A politikai kiszámíthatatlanság valamint a gazdasági válsághoz való viszonyulása miatt a párt a franciák szemében hitelét vesztette. Ez a bizalmi válság ugyanakkor együtt jár egy súlyos önazonossági válsággal is. A Szocialista Pártnak már csak a neve szocialista?
A Parlament másodszori átalakítása: a Szocialista Párt liberális fordulatának eredménye
A Szocialista Párt politikája: a liberalizmus paródiája

2017. 05. 07. - 13:15
A francia elnökválasztáson a gazdasági programok a szokottnál is nagyobb figyelmet kapnak. Ennek legfőbb oka a nem túl biztató gazdasági mutatók. Közel 10%-os a munkanélküliség, a GDP arányos államadósság 96%-on áll és a gazdasági növekedés elmarad az európai uniós átlagtól. A második fordulóba jutott jelöltek legfőbb feladata meggyőzni a választókat, hogy valós megoldásokat tudnak nyújtani a felsorolt problémákra.
Szocialista gyökerek, liberális elképzelések
Accept the challenge!

2017. 05. 04. - 19:40
Az elnökválasztások második fordulójába továbbjutott Emmanuel Macron és Marine Le Pen közül egyik sem mondhatja el, hogy a társdalom nagy többségének feltétlen támogatását élvezi. Sokan gondolkoznak azon, hogy egyáltalán elmenjenek-e szavazni a vasárnapi második fordulóban. Az alábbi cikk egy francia testvérpár vitáján keresztül szemlélteti a választókat megosztó dilemmát.
Nem szavazok most vasárnap
Aki nem szavaz, óriási rizikót vállal

2017. 05. 02. - 19:10
A heti munkaidőt több elnökjelölt is le akarta csökkenteni 35-ről 32 órára. A választások második fordulójában ezek a hangok már nem képviseltetik magukat, de a vita nem szűnik meg. Az alábbiakban két francia közgazdász gondolatai következnek a munkaidő csökkentésével kapcsolatban.
Kevesebb munkaidő: több demokrácia, nagyobb egyenlőség
A munkaidő csökkentése… a munkavégzés csökkenését eredményezné

2017. 02. 19. - 20:00
François Fillont, a francia jobbközép párt (Les Républicains – Köztársaságiak) jelöltjét tavaly év végén a tavaszi elnökválasztások fő várományosaként tartották számon. Esélyei azonban látványosan csökkentek miután az ügyészség nyomozást indított több, feleségét érintő foglalkoztatási üggyel kapcsolatban. A francia sajtóban hetek óta cikkeznek arról, hogy a jobboldali politikus feleségét és gyermekeit is foglalkoztatta parlamenti asszisztenseként. Az alábbi vitacikkekben két francia szenátor osztotta meg velünk véleményét az ügy nyomán felszínre került elvi kérdésről.
Válasszuk el a magánszférát és a közéletet!
Nem a családtagok átlátható foglalkoztatásával, hanem a fiktív munkahelyekkel van a gond