2018. 07. 22. - 17:00
Az Intermarium regionális együttműködés azért kapta ezt a nevet, mert a Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger közötti közép- és kelet-európai országokat akarta egyesíteni. A 20. században erőfeszítéseket tettek az együttműködés kiépítésére és újjáélesztésére. De vajon életképes-e még ez a konstrukció, és legfőképp, kívánatos-e a 21. században? Versengene-e az Intermarium a meglévő regionális szervezetekkel, vagy éppen ellenkezőleg, teljes felélesztése mindenképpen jelentős előnyt jelentene tagjai számára?
Intermarium – esély a régiónk számára
Intermarium – lángoló viták egy hamvába holt ötletről

2018. 06. 15. - 18:00
A lengyel parlament nemrégiben elfogadott egy új törvényjavaslatot, amely megváltoztatja a legfelsőbb bíróság működését. Mik ezek az új változások és milyen következményekkel járnak? Fenyegeti-e az új reform a lengyel jogrendet? Michał Wiewióra, lengyel diák érvelése szerint a dolgok negatív irányban változnak majd.
A lengyel igazságügy “megdeformálása”; Legfelsőbb Bíróságról szóló fejezet
Accept the challenge!

2018. 05. 15. - 00:00
Az „Egy Övezet, Egy Út Kezdeményezés”, amit sokan modern Selyemútként vagy Selyemút 2.0-ként is emlegetnek, korunk egyik legnagyobb infrastrukturális és befektetési projektje, melyet Kína kezdeményezett. Amennyiben elkészül, több mint 68 országot fog átszelni. Milyen szerepet tölt be ebben az ambiciózus tervben Lengyelország? Mit nyerhet az ország, ha lepaktál az ázsiai óriással?
Lengyelország legjobb esélye: Selyemút 2.0
Accept the challenge!

2018. 04. 18. - 22:20
Az új lengyel egyetemi törvény, melyet „Alkotmány a tudományért” és „2.0 Törvény” néven is emlegetnek, a lengyel felsőoktatás átfogó reformjára irányul. Bárhogy is alakul a felsőoktatás kérdése az országban, abban mindenki egyetért, hogy annak tartós következményei lesznek a lengyel társadalomra nézve. Ez azonban látszólag az egyetlen dolog, amelyben mindenki egyetért.
Alkotmány a tudományért: búcsú az oktatástól
Az akadémia és az üzlet együttműködése – vállalt kihívás az innováció érdekében

2018. 03. 16. - 22:44
Az euróövezet, vagy más néven eurózóna az Európai Unió (EU) azon 19 tagállamát foglalja magában, melyek bevezették az eurót, mint közös pénznemet. Az EU többi tagállama bizonyos kritériumoknak való megfelelés után köteles lesz csatlakozni az euróövezethez. De vajon Lengyelországnak érdekében áll-e belépni a monetáris unióba?
Vezessük be az eurót? Addig nem, amíg nem tudjuk, mire vállalkozunk
Eurózóna – vitathatatlan lehetőség vagy út az ismeretlenbe

2018. 02. 19. - 21:30
A 2017. november 11-én, Lengyelország függetlenségének napján rendezett legutóbbi felvonulás nagy visszhangot vert a nemzetközi sajtóban. Vajon hogyan látták maguk a lengyelek a saját országukban zajló eseményeket?
A függetlenség napi felvonulás a lengyel szabadság egyik jelentős szimbóluma
Az érzékelés valóság. A Függetlenség napi felvonulás elbeszélése Lengyelországban

2013. 07. 15. - 18:13
A lengyel parlament három törvényjavaslatot is elutasított év elején, amely a bejegyzett élettársi kapcsolatot nem csak a heteroszexuális, hanem az egynemű pároknak is lehetővé tette volna. A társadalom megosztott a kérdésben.
Felesleges törvénykezési próbálkozás
A többség győzelme az igazság felett