2018. 06. 16. - 15:00
A Német Nemzeti Demokrata Pártot (NPD) 1964-ben főként két szélsőjobboldali pártból - a Német Párt (DP) és a Német Birodalom Párt (DRP) - jött létre. A párt a kezdetektől fogva nyugtalanságot szított- kevéssé a választásokon elért eredményeik, mint inkább a velük kapcsolatba hozott szélsőjobboldali szervezetek miatt. Így hát felmerül a kérdés, hogy a párt betiltása szükséges, illetve jogilag lehetséges-e.
Az NPD betiltását szorgalmazó indítvány akadályai
Itt az idő, hogy véget vessünk az NPD-nek

2018. 06. 10. - 19:00
A Franciaországban 2017-ig kormányon lévő Szocialista Párt egy történelmi jelentőségű bizalmi válsággal néz szembe. A politikai kiszámíthatatlanság valamint a gazdasági válsághoz való viszonyulása miatt a párt a franciák szemében hitelét vesztette. Ez a bizalmi válság ugyanakkor együtt jár egy súlyos önazonossági válsággal is. A Szocialista Pártnak már csak a neve szocialista?
A Parlament másodszori átalakítása: a Szocialista Párt liberális fordulatának eredménye
A Szocialista Párt politikája: a liberalizmus paródiája

2018. 05. 06. - 21:30
November 9-e az újkori német történelem egyik legjelentősebb napja: 1918-ban ezen a napon kiáltották ki az első Német Köztársaságot, 1923-ban ezen a napon történt a sörpuccs, 1938-ban ezen a napon volt a „Kristályéjszaka” és végül 1989-ben ezen a napon omlott le a Berlini Fal. Jelenleg ugyanakkor a német nemzeti ünnep október 3. Ideje változtatni? Ez a téma ma is aktuális! Ezért most magyar nyelvre is lefordítottuk a kérdésre reagáló, 2013-ban publikált eredeti vitánkat.
1990. október 3. -„Egység, Igazságosság, Szabadság”
November 9.- Németország új nemzeti ünnepe

2017. 05. 07. - 13:15
A francia elnökválasztáson a gazdasági programok a szokottnál is nagyobb figyelmet kapnak. Ennek legfőbb oka a nem túl biztató gazdasági mutatók. Közel 10%-os a munkanélküliség, a GDP arányos államadósság 96%-on áll és a gazdasági növekedés elmarad az európai uniós átlagtól. A második fordulóba jutott jelöltek legfőbb feladata meggyőzni a választókat, hogy valós megoldásokat tudnak nyújtani a felsorolt problémákra.
Szocialista gyökerek, liberális elképzelések
Accept the challenge!

2017. 05. 04. - 19:40
Az elnökválasztások második fordulójába továbbjutott Emmanuel Macron és Marine Le Pen közül egyik sem mondhatja el, hogy a társdalom nagy többségének feltétlen támogatását élvezi. Sokan gondolkoznak azon, hogy egyáltalán elmenjenek-e szavazni a vasárnapi második fordulóban. Az alábbi cikk egy francia testvérpár vitáján keresztül szemlélteti a választókat megosztó dilemmát.
Nem szavazok most vasárnap
Aki nem szavaz, óriási rizikót vállal

2017. 05. 02. - 19:10
A heti munkaidőt több elnökjelölt is le akarta csökkenteni 35-ről 32 órára. A választások második fordulójában ezek a hangok már nem képviseltetik magukat, de a vita nem szűnik meg. Az alábbiakban két francia közgazdász gondolatai következnek a munkaidő csökkentésével kapcsolatban.
Kevesebb munkaidő: több demokrácia, nagyobb egyenlőség
A munkaidő csökkentése… a munkavégzés csökkenését eredményezné