2018. 07. 05. - 15:50
Az úgynevezett "Visegrádi Négyek" ("V4") együttműködés a közép-európai Lengyelországot, Magyarországot, Szlovákiát és a Cseh Köztársaságot foglalja magában. A V4 egy erős közép-kelet-európai érdekcsoportot képvisel az Európai Unión (EU) belül. Szlovákia a Visegrádi Négyek erős tagja lehetne, de jelenleg más a helyzet. Vajon Szlovákia az EU magja mellé áll vagy a V4-el való szoros együttműködést választja majd?
A szlovák áramlat változni fog
Szlovákia történelme egyértelmű: "a Visegrádi Négyek (V4) már jóval az Európai Unió előtt itt voltak"

2018. 04. 11. - 20:18
A Visegrádi csoport négy közép-kelet-európai állam: a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia közötti együttműködés. Több mint 25 évvel ezelőtt ezen országok csak álmodozhattak az EU-csatlakozásról. Ma azonban már egy közös érdekcsoportot képviselnek, ellenezve a kvótarendszert, melyet az EU annak érdekében kívánt bevezetni, hogy enyhítse Görögország és Olaszország terheit, ahol az elmúlt években bevándorlók és menekültek tömegei (sokan a szíriai háború elől menekülve) lépték át az Európai Unió határait. Sikernek tekinthető-e közös álláspontjuk, mely oly hevesen ellenzi a kvótarendszert?
Megjósolni a megjósolhatót, avagy miért is volt igazuk a V4-eknek a kvótarendszert illetően
Egységben az erőtlenség, avagy a V4 pürrhoszi győzelme

2018. 03. 15. - 15:50
Az Európai Unió célja gazdasági jólétet és békét hozni tagállamai számára. Azonban még most is – egy évtizeddel a közép-kelet-európai blokk csatlakozása után – hatalmas különbség mutatkozik a nyugati és keleti tagállamok bérszínvonalában. Lehetséges-e, hogy megszűnjenek ezek a különbségek a közeljövőben? Mi lenne a leghatékonyabb mód erre?
A bérszínvonalbeli különbség orvosolható, de csak az EU erejével
A pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve

2018. 02. 12. - 08:34
Valódi erőt képviselnek-e a Visegrádi Négyek Európában? Milyen lehetőség rejlik a közép-európai államok együttműködésében? Kellőképpen kihasznált-e a V4-es potenciál? Fodor Csaba politikai elemző és Feledy Botond külpolitikai szakértő vitacikkei.
Kiaknázatlan V4-es potenciál
A visegrádi országoké a jövő