2018. 08. 07. - 11:00
A modern demokráciák gyakran vékony mezsgyén táncolnak a szólásszabadság és vallásszabadság viszonyát illetően. Elméletben a demokráciák mind a szólásszabadságot, mind a vallásszabadságot biztosítják polgáraik számára. De hol húzódik a határa annak, hogy valaki a szabad véleménynyilvánítás jogával élve, milyen éles kritikával illethessen egy vallási hitet? És hol kezdődik egy másik ember joga arra, hogy hitét tiszteletben tartsák?
A vallás nem lehet társadalmunk szent tehene
Religion is never aggressive, but people sometimes are

2018. 06. 19. - 00:00
A legtöbb közép-európai országot közös, bonyolult múlt köti az Orosz Föderációhoz, ám országról országra eltér, hogy jelenleg milyen külpolitikát folytatnak hatalmas szomszédjukkal szemben. Amikor Andrej Danko, a szlovák parlament szóvívője és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke 2017 végén Oroszországba látogatott, egy barátságos, russzofil beszédet tartott, amely nagy port kavart. Vajon a látogatás új iránytjelölt ki a szlovák külpolitika számára Oroszország irányába? Hogyan ítélték meg cselekedeteit hazájában?
Furcsa esemény a külföldiek számára, a helyieknek semmi új
Accept the challenge!

2018. 05. 28. - 19:00
Az euró 2009. január 1-jén került bevezetésre a Szlovák Köztársaságban. Az új devizára való átállás sikeresnek volt mondható volt akkoriban, de hogyan ítélik meg a szlovák állampolgárok majd egy évtizeddel később a közös valuta teljesítményét?
Az euró bevezetése: jó döntés a Szlovák Köztársaság számára
Az euró pénzügyi válságba fogja taszítani Szlovákiát

2018. 04. 05. - 00:00
Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása óriási vihart kavart a szlovák politikai életben. Emberek vonultak ki az utcára, továbbá több közéleti személy adta be lemondását tiltakozásul vagy a korrupciós vádak következményeként. Milyen nyomot hagynak a forrongások Szlovákián?
És még azt hittük, Szlovákiában demokrácia van
Accept the challenge!

2013. 07. 16. - 13:32
Az egészségügyi ellátás színvonalát elnézve azt hihetnénk, hogy az ország visszatért a kommunista érába. Az épületek omladoznak, a felszereltség hiányos. Úgy néz ki, tervbe sincs véve a felújításuk. Mivel magyarázható és, hogyan javítható az egészségügy siralmas helyzete több, mint húsz évvel a rendszerváltás után?
Elkerülhetetlen a belső megújulás
Az államé a fő felelősség

2013. 05. 06. - 12:10
2012-ben a márciusi előrehozott választásokon a SMER eddig nem látott mértékű győzelmet aratott. Így megalakíthatta a poszt-kommunista szlovák történelem első pártkoalícióktól mentes kormányát. Milyen irányba indult meg Szlovákia Fico miniszterelnök vezetésével?
Tagadhatatlan siker
Egy évvel később: csak látszólagos a siker

2012. 02. 23. - 09:22
Borzolta a kedélyeket az a dokumentum, amely karácsony előestéjén – Gorilla-jelentés néven – került fel az internetre, és amely a szlovák politikai és közgazdász elit korrupciós ügyeiről számol be. Vajon a Gorilla a politikai elit teljes megújulásához vezet, vagy egyszerűen csak besöprik majd a szőnyeg alá?
A szlovák politikusok szemében csupán egy szelíd majom
Gorilla-ügy: időzített bomba?

2012. 02. 10. - 01:13
A szlovák kormány szükségállapotot hirdetett december 28-án kötelezve a sztrájkoló orvosokat arra, hogy visszatérjenek munkájukhoz. Visszaélésnek tekinthető-e a kormány részéről az orvosok szabadságjogait sértő lépés? Jogos volt-e mindenáron véget vetni az orvosi ellátás eddig példátlan krízisének?
Szlovákia az orvosok markában
Kényszerhelyzetben a szlovák orvosok