CSOK: forradalom az otthonteremtésben?

1313
45%
55%
A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) soha nem látott mértékű támogatással kecsegtet a gyermekvállalóknak. Forradalmi újítás, vagy népámítás?

Rendkívüli lehetőség a családalapításra

2016. 05. 25. - 11:41
A CSOK jelentős támogatást nyújt a családoknak, az intézkedés pozitív hatása egyértelmű. Magyarország nem a bevándorlással, hanem a magyar gyermekvállalás ösztönzésével válaszol a a népességcsökkenésre.

A magyar szocpolt 2015 júliusában felváltó Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) soha nem látott mértékű támogatást ígér a háromgyermekes családoknak, a 10 milliós ajánlat nemzetközi viszonylatban is meglehetősen magas. A közvélemény által leggyakrabban kiragadott részlet mellett azonban sok egyéb, említésre méltó, személyre szabható segítséget rejt az egyre koherensebbnek bizonyuló CSOK.

Rendkívüli segítség

A magyar pénzintézetek beszámolói alapján az egyre nagyobb számban jelentkező igénylők mindegyike más és más helyzetben van, különböző CSOK-konstrukciókra van szükségük. A 2016. februári jogszabály-módosítás óta jelentősen egyszerűbb eligazodni a lehetőségek útvesztőiben, s ehhez hozzájárult a Portfolio rendezte országos roadshow is, amely a fontosabb nagyvárosokban és megyeszékhelyeken nyújtott további érdemi tájékoztatást, kollektív és egyéni tanácsadás keretében.
Minden érdeklődő számára világossá válhatott többek között az, hogy a program igazodik a jóléti társadalmak gyermekvállalási trendjeihez, nem bástyázza körül magát szigorú feltételekkel: akár 40 éves házaspárok is igényelhetik a 10+10 milliós kedvezményt, s 25 éves korig gyermeknek számíthat például a nappali tagozatos tanuló, tehát a kormány a hiedelmekkel ellentétben nem sürgeti a felelős döntés meghozatalát. Gyakran pont a megfelelő lakhatás hiánya az, amely sokakat meggátol a gyermekvállalásban. A CSOK igyekszik ezt a feltételt a magyar párok képzeletbeli listáján kipipálni, hiszen a kiegyensúlyozott családi élet nagyban függ az otthon melegétől, amit a huszonévesek is egyértelműen osztanak, még ha időlegesen más prioritásokkal rendelkeznek is.

De nem csak házaspárok járhatnak jól az új szocpollal. Bár a konzervatív értékeket preferáló Orbán-kormány nyilvánvalóan a hagyományos családmodellt, s így a házasokat kívánja leginkább támogatni, nem huny szemet a mozaikcsaládok kilátásai felett sem: a CSOK lehetőséget nyújt az élettársak számára, hogy saját és közös gyermekeik után a lehető legkedvezőbb támogatásban részesüljenek.

A magyar út

A CSOK koherensen illeszkedik az Orbán-kormány egyéb intézkedéseihez, jól tükrözi annak álláspontját, összhangban van gazdaság-, társadalom- és népességpolitikájával. Ez olyan változásokat indíthat be, amelyek idővel megoldást jelenthetnek a jelen legégetőbb problémáira. Magyarország még mindig nyögi a 2008-as gazdasági válság elkeserítő hatásait, de a szakemberek szerint a magyar bankok lakáshitelezése szinte minden kétséget kizáróan boom előtt áll, az ígéretes tendenciának köszönhetően újra felrémlett a válság előtti szinthez való visszatérés reménye.

Az igénylések nemcsak a bankok malmára hajtják a vizet, a helyi felmérések alapján a program az ország minden régiójában képes lehet jobb lakhatást biztosítani, ez mindenképpen kollektív érdeket szolgál. Az építőipar fellendülése pedig visszaszívhatja az időlegesen külföldön dolgozó magyar munkaerőt, s magasabb minimálbérrel kecsegtethet.

Az elöregedő magyar társadalom mindinkább próbára teszi a szociális ellátórendszert és a nyugdíjrendszert. A folyamatot hosszú távon az ország élhetőbbé tételével, a gyermekvállalási kedvet serkentő intézkedésekkel lehetséges csak megfékezni, ezek közé illeszkedik a CSOK.

Egyesek, mint például a német kormány a lakosságfogyást - és munkaerőhiányt a bevándorlással kívánják orvosolni. Ezt természetesen könnyű tudományos, demográfiai érvekkel alátámasztani: lényegében, ha valamit nem tudunk magunk megoldani, folyamodjunk külső segítséghez. Azonban mégiscsak tiszteletre méltó az a magyar elgondolás, amely a számos rizikót rejtő külső megoldás helyett, elsősorban önerőből igyekszik megoldani a problémát.

Magyarország igyekszik elkerülni, hogy a migráció célpontjává váljon, részben az ország kulturális egységének és békés közrendjének megőrzése érdekében. Ebből a szemszögből a háromgyermekeseknek szánt kedvezmény sem tűnik aránytalanul nagynak, hiszen ők járulnak hozzá igazán a magyar népesség növeléséhez.

A dilemma marad, de a döntés könnyebb

Mindennapi példákon is érződik, hogy Magyarországon a húszas éveik elején járó fiatal nők és potenciális anyák egyre többet gondolkoznak azon, hogyan tudják majd berendezni a jövőjüket, amelyet sokan még mindig leginkább Magyarországon képzelnek el. Számukra megnyugtató, hogy a CSOK nagy terhet képes levenni a szülők válláról. Ki habozna igénybe venni ezt az ajánlatot, amely nem csak a családalapításban nyújt segítséget, hanem az életfeltételeket jelentősen megkönnyítve, közvetett módon akár a karrierépítést is elősegítheti? Természetesen a gyermekvállalás az élet egyik legfelelősségteljesebb döntése, nem lehet kizárólag külső motiváció alapján, parancsra meghozni, rengeteg mérlegelést igényel. A CSOK azonban jelentős plusz motivációt és segítséget jelent, így pozitív hatása megkérdőjelezhetetlen.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Mindent a szemnek, semmit a kéznek: az Orbán-kormány újabb látványintézkedése

2016. 05. 25. - 11:43
Úgy tűnik, hogy a kormány szívén viseli a magyar családok sorsát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a 2016. január elsején hatályba lépett új Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) rendelet. A CSOK elvileg hatalmas népszerűségnek örvend, a feltételeket pedig mindenki ismeri. A valóság azonban mást mutat.

Némi kalkuláció után egyértelművé válik, hogy a 2016. január 1-jén hatályba lépett Családi Otthonteremtési Kedvezmény nem segít azokon, akik valójában rászorulnak, mert ők tulajdonképpen alig kapnak valamit az állami támogatásból.

CSOK, CSAK a gazdagoknak

A kedvezmény feltételei ugyanis koránt sem kedveznek a szegényebbeknek, arról nem is beszélve, hogy semmiféle rászorultsági szempont nem érvényesül az intézkedésben. A jobb anyagi helyzetben lévőknek jobban megéri a CSOK, mivel a 20 millió forinthoz bejelentett munkaviszony is szükséges, továbbá egy olyan kereset, amely havi legalább 50 ezer forint körüli törlesztőrészlethez kellő hitelképességet biztosít. Arról nem is beszélve, hogy az kedvezményt igénylő és házastársa nem szerepelhet a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) negatív listáján, illetve a másik kikötés, hogy a tartozásukat már legalább egy éve teljesítették. A KHR negatív listás adósai tehát eleve nem jogosultak a CSOK-ra.

Hiába a kecsegtető ajánlat és a mézesmadzag, ha a személyi jövedelemadó (SZJA) 16 százalékról 15 százalékra csökkent, ahogyan a családi adókedvezmény adóalap, illetve a kamatadó is. Mindemellett az állam nem csökkenti a társadalmi különbségeket: a program szerint egy gazdagabb szülő több támogatást igényelhet, mint egy szegényebb. Ehhez persze az is hozzájárul, hogy a támogatásnak vannak korlátai is. A CSOK értelmében csak a három vagy több gyermekes családok részesülhetnek 10 millió forintos támogatásban, plusz emellé még 10 millió forintos, kedvezményes kamatozású lakáshitelben. Az sem másodlagos információ, hogy a hitelkárosultakat és a közmunkásokat a program kizárja a kedvezményből. Röviden: a biztos megélhetéssel nem rendelkezők járnak a legrosszabbul a kormány családi otthonteremtési kedvezményével. A bizonytalan megélhetés az esetek többségében társadalmi kirekesztettséggel párosul.

Akik megvetik a házasság szentségét, vagy egyedül nevelik gyereküket nem kapnak kedvezményt, nem vehetik igénybe a támogatást. Az ellentéteket az is tovább mélyíti, hogy aki rendelkezik meglévő ingatlannal, az is kaphat az ominózus 10 millió forintból.

Szigorú feltételek

Az intézkedés szerint a munkanélküliek nem kapnak plusz összeget ahhoz, hogy lakhatást szerezzenek. Így a munkába sem tudnak visszatérni… Íme, egy újabb kormányzati intézkedés, amely ’úgyteszmintha”, aztán „mégse”. A 10 milliós CSOK használt lakás vásárlására sem vehető igénybe, illetve fontos kikötés, hogy a legmagasabb támogatás igényléséhez minimum 2 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie az igénylőnek.

Az otthonteremtési támogatással a kormány állami beavatkozás útján próbálja ösztönözni a magyar házastársakat, hogy minél több gyermeket vállaljanak. A többi szociális támogatás helyzete ugyanakkor megkérdőjelezi az intézkedés hitelességét. A családi pótlék például 2008 óta nem emelkedett, a mai napig minden gyerek után ugyanolyan összeget nyújt.
Arról még nem esett szó, hogy maguk a fiatalok, hogyan viszonyulnak a családi otthonteremtési kedvezményhez. A húszas éveikben járókat erőteljesen a javak materiális szemlélete jellemzi, ennél fogva a családalapítás egyáltalán nem élvez náluk prioritást. A fiatalabb nemzedék gondolatai nem a családalapítás körül forognak. A megfelelő munkahely megtalálása és az ehhez feltétlenül szükséges tudás megszerzése elsőbbséget élveznek.

Az állam által preferált út azonban egyértelműen a CSOK lenne. Pedig a kedvezmény igénylése már önmagában nehéz pénzügyi döntés, amely egyfajta „kimondatlan alapkövét” jelentené az otthonteremtésnek. Ez pedig olyan felelősséggel jár, amely a fiatalabb generáció számára nem a családalapításban csúcsosodik ki, hanem a közszférában/versenyszférában való munkavállalásban. Ennél fogva a hierarchiában történő előrejutás (lehetősége) és az ehhez szorosan kötődő karrier-orientált szemlélet jellemzi a huszonéveseket, amely érzékelhetően nem fér bele a kormány programjába.

A magyar reformok működnek – kérdés, hogy kinek segítenek.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Swipe to see the other side.

The state of the votes

45%
55%

Mindent a szemnek, semmit a kéznek: az Orbán-kormány újabb látványintézkedése

Hozzászólások

Új hozzászólás