Demokrácia és korrupció Szlovákiában

2041
Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása óriási vihart kavart a szlovák politikai életben. Emberek vonultak ki az utcára, továbbá több közéleti személy adta be lemondását tiltakozásul vagy a korrupciós vádak következményeként. Milyen nyomot hagynak a forrongások Szlovákián?

És még azt hittük, Szlovákiában demokrácia van

Szerző
Translator
2018. 04. 05. - 00:00
2018. február 25-én, késő délután a rendőrség holtan találta Jan Kuciak († 27) tényfeltáró újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát († 27) egy nagymácsédi (Veľká Mača ) családi házban, nem messze Galántától. A gyilkosság legvalószínűbb motivációja az újságíró oknyomozó munkássága.

Utolsó befejezetlen cikkében Kuciak az olasz ’Ndrangheta bűnszervezet szlovák üzletemberekkel és magával a kormánnyal való kapcsolatairól írt. Egyikük az olasz Antonino Vadala, akit a ’Ndrangheta csempészettel bízott meg. Vadala több céget is alapított Szlovákiában, egyet Robert Fico asszisztensével, Mária Troškovával, aki hivatalosan a miniszterelnök tanácsadójaként dolgozott. Viliam Jasaň , aki korábban parlamenti képviselő, nemrég pedig még az ország nemzetbiztonsági tanácsának államtitkára volt, szintén kapcsolatba hozható Vadalával.

Két fiatal halála

Jelen helyzetben különös figyelmet kell szentelnünk annak, hogy a két fiatal meggyilkolása, e két szükségtelen haláleset, végre fellibbentette a fátylat az országban zajló romlott helyzetről. Meggyilkolásuk a demokrácia kegyetlen megcsúfolása. Most pedig a legfontosabb kérdésre kell megtalálnunk a választ: mindezekért ki a felelős?

Egy gyilkosság, amely a politikai arénát is érintette

Kuciak meggyilkolása jelentősen befolyásolta az ország politikai életét. Az esemény hatására Marek Maďarič kulturális miniszter, továbbá Villiam Jasaň, a nemzetbiztonsági tanács államtitkára, és Mária Trošková, Fico asszisztense, lemondtak pozíciójukról. Tiltakozásának jeléül Igor Janckulík bejelentette távozását a Most-Híd koalíciós pártból és a továbbiakban nem támogatja azt. Roman Šipoš, a miniszterelnöki iroda vezetője, szintén lemondott.
Andrej Kiska szlovák államfő egyértelmű nyilatkozatott tett, amelyben két lehetséges utat vázolt fel: az állam teljes átalakítását vagy előrehozott választásokat.

A hét folyamán Robert Kaliňák szlovák belügyminiszter is távozott posztjáról.
Végül, de nem utolsósorban maga Robert Fico is benyújtotta lemondását Andrej Kiska államfőnek, melyet ő el is fogadott, majd megbízta Peter Pellegrini jelenlegi befektetési és informatizációsminiszterelnök-helyettest a kormányalakítással.
Előzetes információk alapján Robert Fico megtartja a Smer-SD pártban betöltött vezetői pozícióját. Pellegrini a kormányalakítási terveket a következő hét elejéig köteles bemutatni Andrej Kiska államfőnek.

Mit hoz a jövő?

A jelenlegi politikai helyzet annyira súlyos, hogy már-már komikussá kezd válni. Attól, hogy Robert Fico miniszterelnök és Robert Kaliňák belügyminiszter lemondtak, az alapok még nem fognak megváltozni. Elképzelhető, hogy Pellegrini csupán egy báb lesz a Fico-kormány kezében.
A háromszor megválasztott Robert Fico igen eredeti és ironikus üzenetben fordult a polgárokhoz:
„Az én szerepem az új miniszterelnök támogatása lesz”. Gyanúsan jó kedvűen közölte, hogy még nem jött el a búcsú ideje.

Muszáj feltennem a kérdést: mi, szlovák állampolgárok, csak úgy elsiklunk az ügy felett?
Amikor Robert Fico volt miniszterelnök benyújtotta lemondását az államfőnek, azt mondta neki: „Ne aggódjon Elnök úr, nem megyek sehová”. A pénteken 23 szlovák városban megtartott demonstrációkon nagyjából százezer ember azt üzente válaszul: „Ne féljen Fico úr, mi sem mozdulunk egy tapodtat sem!”.
Az üzenet egyértelmű: nem szabad megijednünk és feladnunk, küzdenünk kell egy élhető Szlovákiáért! Ki kell űznünk az országból az olasz maffiát az árulókkal együtt!

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Accept the challenge!

The counter-article on this topic is yet to be written. Accept the challenge and be the first one to share Your opinion! One of our authors has already presented their take on the issue. Should you be of a different opinion, please write your counter article in a similar form and send it to us to duelamical@duelamical.eu.

Swipe to see the other side.

Hozzászólások

Új hozzászólás