Merre tart Európa?

1516
48%
52%
Freddie Mercury bajszos férfia után tavasszal megérkezett a szakállas nő is. Küzdelem a toleranciáért, művészet vagy botránykeltő show?

Adj esélyt a toleranciának!

Szerző
2014. 09. 07. - 19:18
Az Eurovíziós Dalfesztivál osztrák győztese akár elő is mozdíthatja a melegek jogait és elfogadottságukat Európában, segítheti a homofóbia elleni küzdelmet.

Az idén májusban Koppenhágában megrendezett 59. Eurovíziós dalverseny idei meglepetése az osztrákok különlegessége, Conchita Wurst (eredeti nevén Thomas Neuwirth) volt, aki nem csupán megnyerte a versenyt, de az egész kontinens figyelmét felkeltette transzvesztita megjelenésével. Nyilvánvaló tény, hogy nem a dal nyert, hanem a jelenség. De mi ebben a borzasztó? Nem inkább okos az a személy, akinek eszébe jutott egyedivé tenni Ausztriát a mezőnyben? Miért viszolyog a keresztény Európa mégis Conchita személyétől? A melegség a probléma vagy explicit kinyilvánítása és termékké alakítása?

A melegek jogai

Érdemes áttekinteni, milyen változások mentek végbe az elmúlt rövid időszakban a homoszexuálisok európai megítélését illetően. Franciaországban egy éve lépett érvénybe a melegek közti házastársi kapcsolatot legalizáló törvény, melyet idén márciusban a brit kormány intézkedése követett. Európa a társadalmi liberalizáció felé közeleg, ám ez a változás nem homogén módon érinti a kontinens minden részét. Ugyan konzervatívsággal nem vádolható a magyar rendszer, hiszen a melegek közti bejegyzett élettársi kapcsolat (BÉK) 2009 óta Magyarországon is engedélyezett, érthetetlen, hogy a magyar köztelevízió meg sem említette Conchita nevét az Eurovízióról szóló riportjában. Igaz, szép Kállay-Saunders András eredménye, de mégis igen furcsa, hogy az első helyezettről szó sem esett.

Európai szekularizáció: a nem egységes változás másik oldala

Az európai társadalomra a keresztény egyházak által gyakorolt nyomás kezd jelentős léptékben gyengülni, a szekularizációs hullám által pedig az egyes európai országokban egyre szélesednek a melegek jogai, így könnyen áttekinthető az államok közötti kontraszt. Az Orbán-kormány egyik célja visszavezetni Magyarországot a keresztény alapokhoz, ami bizonyos szinten a nyugat-európai folyamattal ellenkező eredményhez vezet. Beszélhetünk homofóbiáról a kormányzaton belül? Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház volt igazgatójának menesztése bár azzal az indokkal történt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője, Balog Zoltán szerint „a Nemzeti Színház nem eléggé nemzeti”, nyílt tény, hogy szexuális hovatartozása sokszor volt támadás tárgya. Éppen ezért nem feltétlenül meglepő, miért nem került előtérbe a köztelevízió híradójában az osztrák nyertes transzvesztita mivolta. Az osztrák koncepció ezzel a produkcióval az elfogadás üzenetének közvetítése volt, erről szólt a dal és sokkal hangsúlyosabban a megjelenés is. Mindezzel szemben, a keményen homofób kormányzatok határozottan elzárkóznak ettől: tekintsük csak Oroszországra. A 2014-es szocsi téli olimpia alatt kormányzati határozat tiltotta a melegség kinyilvánítását, most pedig nyilvánosan tiltakoznak az osztrák fellépő ellen. Ez mi, ha nem tökéletes szembeszállás a liberális európai és nemzetközi értékekkel?

Nyitottak vagyunk

Az eddig konzervatívnak vélt Ausztria ellenszere minderre, összekötve egy tökéletes marketingfogással, a májusi Eurovíziós produkció volt. Nem egy civil kedvezményezés, hanem maga az osztrák közrádió és állam áll Conchita produkciója mögött. Maga Edgar Böhm, az ORF televízió igazgatója beszélt arról, hogy mindamellett, hogy Conchita tehetség, ezzel a performansszal a szocsi téli olimpiai játékokon, a homoszexualitást elítélő intézkedések ellen tiltakozik az ország, mivel Ausztriában a változatosság minden formáját támogatják.
Conchita Wurst bár sok sértést kapott, tagadhatatlanul egy lavinát indított el. A Google, a Prezi valamint az Espell cégóriások által indított „nyitottak vagyunk” kezdeményezés is ezt mutatja, amelyhez csatlakozott többek között a Microsoft, a Ustream, az Amnesty International Magyarország is. Az említett program célja elősegíteni, hogy a munkahelyi teljesítmény értékelése igazságos mérce alapján történjen, s ne a dolgozó szociális hátterével, etnikai, politikai nézeteivel vagy nemi orientációjával álljon összefüggésben. Hogy a program sikeres lesz-e, meglátjuk. Az azonban biztos, hogy a fejekben történő változáshoz, egy nyitottabb és toleránsabb világhoz, még sok-sok hasonló lépésre lesz szükség.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Európának tökmindegy?

2014. 09. 07. - 18:18
Conchita Wurst győzelme az Euróvíziós Dalfesztiválon aggasztó társadalmi, erkölcsi és politikai tendenciák jele Európában. Fel tudja vajon mérni a kontinens a veszély reális súlyát?

Mozart 1756, Conchita 2014. A tolerancia diadala avagy Conchita Wurst az 59. Eurovíziós Dalfesztivál győztese. „Megállíthatatlanok vagyunk” mondta a nyertes, a nővé operáltatott, homoszexualitását nyíltan felvállaló Thomas Neuwirth. Valóban, Európa megállíthatatlanul megy lefelé a lejtőn, az osztrák énekes(nő) alaposan felkavarta az indulatokat, győzelmével pedig Ausztria konzervatív imázsát pillanatok alatt szertefoszlatta.

Ilyen a popszakma

Az Eurovíziós Dalfesztivál 1956 óta minden évben megrendezésre kerül, akár 100 millió nézőt is a képernyők elé szegezve. Azonban a „popzene fellegvára” mára már nem csak a popzenéről szól. A versenyen az országimázsok és a különböző karakterek egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. A dalfesztivál képviselte értékek közt szerepel a tolerancia, a sokszínűség, olykor exhibicionista, meleg, esetleg transzvesztita előadókkal megspékelve. Mint azt eddig is láttuk, a verseny már régóta nem termel világsztárokat, célja egyedül a sokszínű Európa ünneplése lenne, az egyes európai országok kultúrájának bemutatása.
Mint mindent, feltételezhetnénk, hogy a verseny eredményét is befolyásolja a politika, netán az aktuális orosz-ukrán konfliktus. Mi, magyarok bízhatnánk a lengyel-magyar barátságban és az országok általában számíthatnának a történelmi kötelékek szavazatban való megnyilvánulásában. Azonban úgy látszik, ezeknek az időknek már vége. Conchitát, aki új üzenetet hordoz, másféle szavazatok juttatták győzelemre.

„Más”

A Conchita Wurst-ként 2011 óta szereplő díva az „Ist mit Wurst” azaz magyarra lefordítva „Nekem tökmindegy” kifejezés miatt választotta a Wurst vezetéknevet. Conchita azt szeretné nekünk üzenni, hogy tökmindegy , hogy honnan jössz, hogyan nézel ki, vagy milyen nemű vagy, mi mind egyenlőek vagyunk. Mitöbb, az énekes(nő) megjelenésével is ezt közvetíti. Elsőre nőiesnek tűnő külsejét, amit testhez simuló, csillámló estélyi ruha, műszempillák és paróka viselésével hangsúlyoz, szakáll torzítja el.
A királynő kettéosztotta Európát. A Nyugat – az első sokk után – a tolerancia és a másság elfogadásának diadalra jutását, míg Kelet-Európa és Oroszország a kontinens hanyatlását látta győzelmében. Mi, európai polgárok, egy kis lelkiismeret-vizsgálat után feltehetjük magunknak a kérdést, hogy valóban a toleranciát segítettük-e győzelemre szavazatainkkal vagy csak Európa szenzációéhségének váltunk áldozatává. Ugyanakkor az Euróvíziós Dalfesztivál nem játék, ahogy Európa, és szimbúluma, Conchita Wurst sem. Ezt még az oroszok is jól tudják. A dalkirálynő politikai játszmák tétjévé vált, példa erre az Eurovíziót a krími népszavazás befolyásolására felhasználó oroszok : „Ukrajna, Európához szeretnél tartozni? Conchita tárt karokakkal vár” hirdeti egy orosz plakát.
A Herr Neuwirth által kreált Frau Wurst provokáló és megosztó jelenség. Neuwirth tudatosan játszik a nemi szerepekkel. A homofóbia elleni küzdelem vezéralakja volna? Nem valószínű. A művész(nő) saját bevallása szerint Conchita csak egy szerep. Ezért sokan, ideértve melegeket és transzexuálisokat botrányosnak tartják, hogy Conchitával azonosítják az LMBT azaz a „Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisak és Transzneműek” kisebbségének „szubkulturáját”.

Enyém, tied, miénk

A dalverseny eredményét látva, kétségbevonhatatlan , hogy a felnövekvő generációkra újabb és újabb meglepetések várnak. A gyerekeknek ezentúl azt is el kell magyarázni, hogy vannak bácsik, akik női bőrbe bújva szeretnek megjelenni, mintha mi sem lenne természetesebb. Hogyha épenséggel úgy éreznénk, az értékrendünk nem egyeztethető össze az új meglepetéseket hordozó üzenetekkel, az nem lehet megoldás, hogy behunyjuk a szemünket, vagy eltakarjuk a gyerekekét, elterelve figyelmünket a valóságos, változó világ felől. Hiszen éppen, hogy nekünk is van beleszólási jogunk abba, mit jelent az « elfogadás, szeretet, és tolerancia » fogalma.
Conchita kapcsán bizonyítékok kerültek elő, igazolva, hogy a szakállas nő jelenség nem újdonság. Barcsi Szidónia, a hormonzavaros, szakállas bárónő példájával próbálták az eset egyedülállóságát megcáfolni, vagy az « I Want to Break Free-t » bajszos háziasszonyként éneklő, Freddie Mercury esetéhez hasonlítani a « Conchita jelenséget ». Azonban itt másról van szó, a díva színre lépése, politikai folyamatokat is elindított. Egy osztrák felmérés alapján a megkérdezettek 80 százaléka úgy véli, hogy Conchita használ az ország imázsnak. A nagyfokú támogatottságot kihasználva Ausztriában a szociáldemokraták már az azonos nemű párok jogaiért küzdenek és céljuk a konzervatívok meggyőzése.
Vajon Conchita elfogadása és jelképpé emelése lenne az európai összetartás, szeretet és béke felé vezető út első lépéseinek egyike? A díva győzelme után megjelenő Conchita-Krisztusok és szakállas Csipkerózsikák kapcsán érdemes elgondolkodnunk, hogy európai polgárként kötelességeink közé tartozik-e nyitottnak lenni az egyre nagyobb sebességgel érkező változásokra, vagy éppen a változások más irányba terelése lenne a mi felelősségünk. Ugyanis a „megállíthatatlanok vagyunk” kijelentéssel az osztrák Conchita Wurst valószínűleg nem a Habsburg restaurációra gondolt.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Swipe to see the other side.

The state of the votes

48%
52%

Hozzászólások

Új hozzászólás