Szlovákia az eurózónában

3087
46%
54%
Az euró 2009. január 1-jén került bevezetésre a Szlovák Köztársaságban. Az új devizára való átállás sikeresnek volt mondható volt akkoriban, de hogyan ítélik meg a szlovák állampolgárok majd egy évtizeddel később a közös valuta teljesítményét?

Az euró bevezetése: jó döntés a Szlovák Köztársaság számára

Translator
2018. 05. 28. - 19:00
Szlovákia 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz. Ezzel a lépéssel a Köztársaság vállalta az euróövezetbe való belépést is. Most kilenc éve annak, hogy szlovák koronát felváltotta az euró. Ebben a cikkben azt részletezem majd, hogy kormányunk miért hozott jó döntést akkoriban.

Alacsonyabb tranzakciós költségek

Az alacsonyabb tranzakciós költségek tekinthetők a legfontosabb előnynek. Ez nem csupán azt jelenti, hogy nem kell többletköltségekkel számolnunk a valutaváltásnál, hanem szélesebb, könnyebben hozzáférhető nemzetközi kereskedelmet is eredményez az euróövezeten belül. Az emberek észlelhetik az előnyöket a mindennapi életben is. A külföldi webshopokban történő online vásárlást ugyanúgy ösztönözték, mint a szlovák piacra lépő külföldi cégek és a szlovákiai cégek közötti versenyt. Mivel az Európai Unió célja egy közös piac létrehozása a tagországok számára, az euró Szlovákiában való bevezetése egy előrelépés. Napjainkban élvezhetjük az exportőr országok - például Németország, Franciaország vagy Ausztria - áruinak minőségét, miközben a vállalkozásoknak nyeresége származik a devizaváltással kapcsolatos és tranzakciós költségek megszüntetéséből. Emellett az euro-övezet egységes pénzneme lehetővé teszi a vevők és a fogyasztók számára, hogy országuk határain túl keressenek olcsóbb termékeket és nyersanyagokat. Ez azt jelenti, hogy a szlovák vállalkozások és cégek jövedelmezőbb üzleteket kereshetnek külföldön, és ez fordítva is igaz.

Munkahelyteremtés

A munkanélküliség mindig komoly kérdés volt a Szlovák Köztársaság számára. Hazánk történetében több tízezer ember vándorolt ki főként Amerikába, abban a reményben, hogy állandó jövedelemforrást találnak családjuknak. A 2004-es EU-s csatlakozást követően a munkanélküliségi ráta jelentősen csökkent. Így az euró bevezetésének e tekintetben csak pozitív hatása van. Szlovákiában a munkanélküliségi ráta 2008 óta idén a legalacsonyabb. Mint már említettem, a letelepedő külföldi cégek sok új munkahelyet teremtettek a szlovákok számára. Azonban a szomszédos országokkal azonos valutát használni további előnyökkel is jár. Napjainkban sokan találnak munkát külföldön, miközben még mindig a szlovák határokon belül élnek. Ez a "trend" elég elterjedt, akár az alacsony szlovák minimálbér miatt, amely elmarad az olyan országokétól, mint Németország vagy Ausztria, akár azért, mert Szlovákiában nem tudnak munkát találni. Így az emberek családokat hagynak hátra a munka miatt és kéthetente vagy havonta hazatérnek. Ez a stratégia nagyon jövedelmező, hiszen lehetővé teszi az emberek számára, hogy külföldön magasabb fizetésért dolgozzanak, és otthon megvásárolják az olcsóbb termékeket.

Az euró egyéb számos előnye

Az euróra való áttérés közvetett előnyei túlszárnyalják a közvetleneket. Akár a Szlovákiában javultó életminőségről beszélünk, akár a már említett hozzáférhető termékek sokakságáról, az elért előnyök vitathatatlanok. Számos szlovák közgazdász egyetért abban, hogy az euró sok előnnyel jár, és növelhette az idegenforgalmat is. Az euró bevezetése stabil és erős valutát, továbbá alacsony kamatláb-politikát biztosít hazánkban. A szlovák koronát 30,1260-os rátán váltották euróra. Számos szlovák tartott az eurozónába való belépést követően a termékek és szolgáltatások árának gyors emelkedésétől, azonban Köztársaságunk sikeresen elkerülte ezt a problémát. Általánosságban elmondható, hogy a Szlovák Köztársaság lakói elégedettek a közös valutával.

Végül, ha véletlenül a kezedbe kerül egy szlovák euró érme, pillants a hátoldaldalára; látható rajta címerünk, a fenséges pozsonyi vár vagy a csodálatos Kriváň-hegység szimbóluma, melyet az ország leggyönyörűbb hegycsúcsaként tartanak számon.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Az euró pénzügyi válságba fogja taszítani Szlovákiát

Translator
2018. 05. 28. - 19:00
Szlovákia hajlandó és képes is volt teljesíteni a szigorú, maastrichti konvergencia kritériumokat az euroövezetbe való belépéshez, miután 2004-ben csatlakozott az EU-hoz. A Szlovák Köztársaság meglepően gyorsnak bizonyult és a Visegrádi országok közül elsőként vezethette be az eurót. 2005. november 28-án Szlovákia csatlakozott az ERM II (Európai árfolyam-mechanizmus) rendszerhez, mintegy másfél éves Uniós tagság után. Az euró bevezetése óta Szlovákiában 9 év telt el. Valóban ez volt a szlovák gazdaság és a nép számára a helyes döntés?

Minden éremnek két oldala van

Számos szakértő hivatkozik arra, hogy az euró, mint pénznem bevezetése sok hasznot hozott Szlovákia számára. Másrészről kevesebb tanulmány foglalkozik az euró bevezetésének hátrányaival. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) "Az euró bevezetésének hatása a szlovák gazdaságra" című 2006. évi tanulmánya szerint az euró bevezetése stabilitást hozott, de az egyik legnagyobb hátrányként a pénzügyi szuverenitás elvesztését okozta. Ez azt jelenti, hogy Szlovákia elvesztette a lehetőséget arra, hogy reagáljon a változó valutaárfolyamra a gazdasági helyzet függvényében. Az NBS elvesztette a hatalomát a szlovák valutapolitika kezelésében, amely megoldást kínálhatna a világgazdaság különböző kihívásaira, például az inflációra. Az infláció olyan állapot, mely növekedésének következtében 1 euróért kevesebb áruhoz lehet hozzájutni, mint a múltban. Általánosságban elmondható, hogy ez azt jelenti, hogy az embereknek többet kell fizetniük az árukért, mert az árak növekedni fognak. Az NBS a szlovák koronával fenntartotta volna a korona árfolyamát a többi valutával szemben, de jelenleg ez nem lehetséges az euroövezetben.

Az euró bevezetése utáni nehéz helyzet

Szlovákia 2009, azaz az euró bevezetése óta, nehéz helyzetben van. Például 2008 után egy hosszan tartó gazdasági válság következett be. Ezt követően a görög adósságválság negatívan hatott a szlovák gazdaságra és a költségvetésre. Az EU alapító szerződéseinek az volt a célja, hogy egy monetáris és gazdasági uniót hozzon létre. Ennek elérése érdekében a tagállamok monetáris és gazdaságpolitikáját egységesíteni kellene. Azonban csak egy monetáris unió valósult meg az euróval, mint valutával. A gazdaságok nem konvergáltak, és az erős és gyenge gazdaságok közötti különbségek csak tovább nőttek. Ez Görögország gazdasági és adósságválságához vezetett, mert nem tudott versenyezni az euróövezet erős államaival, ezáltal nem tudta fizetni adósságait. Szlovákia euróövezeti országként köteles segítséget nyújtani az euroövezet más tagjai számára, ha azok pénzügyi problémákba ütköznek. Szlovákia részvétele az európai mentési alapokban a megnövekedett költségek mellett Iveta Radičová miniszterelnök kormányának 2011-ben bekövetkezett bukását is okozta, mivel a pénzügyi támogatásról szóló szavazást a kormány bizalmi szavazásával kapcsolta össze. Liberális koalíciós partnere SaS (Szabadság és Szolidaritás) nem volt hajlandó segítséget nyújtani az eladósodott Görögországnak, amely 2009-ben saját javára meghamisította a gazdasági statisztikákat, és eltitkolta, hogy mennyire eladósodott. Ez az esemény véleményem szerint csökkentette a szlovák állampolgárok EU-ba vetett bizalmát, és támogatta a szélsőséges pártok, például a szélsőjobboldali párt Kotleba-ĽSNS (Kotleba – A Mi Szlovákiánk Néppárt) felemelkedését, amely párt, az euróövezet válságainak köszönhetően szintén bekerült 2016-ban a Parlamentbe.

A jövő?

Az euró jövője nem igazán világos számomra és ezzel nem vagyok egyedül. Ezt az információt megerősítette Otmar Issing, az euró egyik megalkotójának és az Európai Központi Bank (ECB) első vezető közgazdászának a cikke; "Az euró megalkotója aggodalmát fejezi ki a projekt jövője miatt" címmel. Issing rámutatott a problémás államokra, mint például Görögországra, Olaszországra vagy Portugáliara. Annak ellenére, hogy az euró stabil, ugyanez nem mondható el az euróövezet országairól. Ha euróövezeti országok nem állnak szilárd lábakon, a közös valutának sincs értelme. Ezért azt gondolom, hogy az euró súlyos pénzügyi válságot idézhet elő Szlovákiában, és végül az egész euróövezetben is.

A közéletben kialakult különböző álláspontok közül a cikk szándékosan csak egyet mutat be. Tartalma nem feltétlenül tükrözi teljes mértékben a szerző személyes álláspontját. Tekintse meg a Duel Amical filozófiáját.

Swipe to see the other side.

The state of the votes

46%
54%

Hozzászólások

Új hozzászólás